Saturday, April 6, 2019

Και τα αγόρια πλέκουν!

Ακόμη και τα πιο "cool" αγόρια μπαίνουν στην ουρά για να ξεκινήσουν το πλέξιμο - την τελευταία τάση στο σχολείο.

Τα αγόρια παίρνουν τις βελόνες τους στο δηνοτικό σχολείο Dog Kennel, στο νότιο Λονδίνο. Φωτογραφία: Frank Baron για τον Guardian
Καθισμένος στο σκαμπό του, ο Remar Fulton είναι βαθιά συγκεντρωμένος. Πλέκει κάτι που μοιάζει με κασκόλ με μαύρες, πράσινες και κίτρινες ρίγες. "Τα χρώματα της Τζαμάικας, της χώρας της οικογένειάς μου", λέει.
Ο εντεκάχρονος Remar Fulton είναι ένα από τα 20 μέλη της ομάδας χειροτεχνίας - πλεξίματος του δημοτικού σχολείου Dog Kennel Hill στο Peckham, στο νότιο Λονδίνο. Πολύ σύντομα σχεδόν 100 μαθητές αυτού του σχολείου ήταν στη λίστα αναμονής - λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο του αριθμού των μαθητών - και περίπου οι μισοί ήταν αγόρια από 2 έως 6 ετών. Οι νέοι μαθητές, όπως ο Remar και οι συμμαθητές του, πιθανόν να μην ταίριαζαν με την συνηθισμένη εικόνα κάποιου να πλέκει, μια και το πλέξιμο εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να θεωρείται γυναικεία υπόθεση . Όμως σύντομα τα αγόρια σε όλη την Αγγλία απολάμβαναν το πλέξιμο με τις βελόνες τους, μια και αποτέλεσαν περίπου το 50% των πρωτοβάθμιων μαθητών που συμμετείχαν σε τέτοιες ομάδες. 

Όλο αυτό ξεκίνησε με την βοήθεια του Οργανισμού Χειροτεχνίας και του Οργανισμού Χειροπλεκτικής της Αγγλίας , οι οποίοι υποστήριξαν και παρότρυναν τα σχολεία για τη δημιουργία ομάδων πλεξίματος με δασκάλους εθελοντές δασκάλους πλεξίματος. Από την ίδρυση της πρώτης ομάδας τον Απρίλιο του 2010, μέσα στο 2011 δημιουργήθηκαν πάνω από 350 ομάδες πλεξίματος στην Αγγλία, κυρίως σε δημοτικά σχολεία. 


Η Stephanie Laing, δασκάλα στο πρωτοβάθμιο σχολείο του Dog Kennel Hill, δεν μπορούσε να πιστέψει το πόσο δημοφιλής έγινε αυτή η ομάδα πλεξίματος μεταξύ των αγοριών. Ενθουσιώδης πλέκτρια η ίδια, είχε ιδρύσει την ομάδα lunchtime πριν από τρία χρόνια και τα πρώτα τέσσερα μέλη ήταν αγόρια του 6ου έτους . Η Laing ήταν ειδική δασκάλα όταν ξεκίνησε την ομάδα, όπου δούλευε έναν προς έναν με μαθητές που είχαν συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς. "Ήθελα να είναι σε θέση να προωθήσουν τις ικανότητές τους, αλλά ήταν επίσης ένας τρόπος για να ανοίξει αυτό που έκανα για όλο το σχολείο" .


Τα αγόρια της ομάδας πλεξίματος έβρισκαν ότι το να πλέκουν ήταν από τα λίγα χαλαρωτικά πράγματα μίας συνηθισμένης σχολικής ημέρας. Ένας άλλος λόγος για τη δημοτικότητα της ομάδας πλεξίματος ήταν τα τελικά αποτελέσματα. Τα αγόρια έδειχναν περήφανα τις θήκες κινητού τηλεφώνου και τα γάντια χωρίς δάχτυλα και άλλα πολλά που είχαν πλέξει. 


Σκοπός του Οργανισμού Χειροτεχνίας ήταν να παρουσιάσει στα αγόρια και στα κορίτσια το πλέξιμο, όχι μόνο ως ένα χόμπι, αλλά ως μια τεχνική δεξιότητα που βοηθά τη γνωστική ανάπτυξη.
Η ενσωμάτωση του πλεξίματος στη ζωή του σχολείου και σε όλο το πρόγραμμα σπουδών υπήρξε επίσης ένας επιτυχημένος τρόπος για να εμπλακούν τα αγόρια. Εκτός από τη διδασκαλία του πλεξίματος ως είδος τέχνης, η Kathryn Hitchings, δάσκαλος της τάξης στο πρωτοβάθμιο σχολείο Bucklesham στο Ipswich, χρησιμοποίησε το πλέξιμο για να διδάξει τους μαθητές για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης ξεκίνησε έναν μαραθώνιο πλεξίματος , ενθαρρύνοντας τους μαθητές να απελευθερώσουν την ανταγωνιστική τους σειρά. Ένα αγόρι κατάφερε να πλέξει 75 μέτρα σε μια μέρα και οι μαθητές έλαβαν μέρος και σε Yarn Bombing , καλύπτοντας ένα δέντρο με τα πλεκτά τους .


Οι δάσκαλοι που συμμετείχαν σε ομάδες πλεξίματος είχαν επίσης παρατηρήσει ότι το πλέξιμο απευθυνόταν σε παιδιά που συνήθως δεν επιτύγχαναν σε άλλους τομείς, ή που έτειναν να μην έχουν καλή συμπεριφορά. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι υπήρχε μια άμεση και ορατή ανταμοιβή που συνδεόταν άμεσα με την προσπάθεια που είχε γίνει. Η Katy Bevan, διευθύντρια του Οργανισμού Χειροτεχνίας αναφερόμενη για τη συμμετοχή και την μάθηση είχε πει χαρακτηριστικά : "Αν έχετε ένα δύσκολο παιδί που συνεχώς έχει κακή συμπεριφορά , ξαφνικά πλέκει μισό κασκόλ και δέχεται σωρεία επαίνων".


Δεδομένου ότι τα αγόρια στο σχολείο Dog Kennel Hill κατάφερναν και τελείωναν το πλεκτό τους , πριν να είχε κτυπήσει το κουδούνι, ήταν προφανώς υπερήφανα για τις δεξιότητες τους στο πλέξιμο. Απολάμβαναν να συμβουλεύουν τους συμμαθητές τους και να δείχνουν τι έχουν πλέξει. Αλλά για έναν εξάχρονο μαθητή, η ενασχόληση του με το πλέξιμο ήταν πιο προσωπική. Είχε πει "Αν είσαι θυμωμένος, σε χαλαρώνει".


Πηγή: The Guardian

Διαβάστε επίσης: Όταν το πλέξιμο ήταν ανδρική τέχνη
                           Και οι άνδρες πλέκουν


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...