Το πλέξιμο με βελόνες - Οδηγός με τις βασικές τεχνικές

Το πλέξιμο με βελόνες - Οδηγός με τις βασικές τεχνικές 

1. Εισαγωγή

Το πλέξιμο είναι μια τέχνη με ιστορία αιώνων! Βέβαια στο μακρινό παρελθόν ήταν μια πρακτική ανάγκης,μετά μετατράπηκε σε χόμπυ. Και αφού πέρασε μερικές δεκαετίες στην παρακμή,επέστρεψε τα τελευταία χρόνια δυναμικά φτάνοντας στα όρια της τάσης παγκοσμίως! Για σας που δεν γνωρίζετε τίποτα για την τέχνη αυτή, ίσως να φαίνεται τρομερά δύσκολο και πολύπλοκο, κοιτάζοντας όλα αυτά τα πανέμορφα έργα και σχέδια. Δεν είναι όμως,είναι εύκολο! 

Στην ουσία, αν μάθετε τις δυο βασικές και ουσιώδεις πλέξεις, και κάποιες βασικές τεχνικές, και ακολουθήσετε τους παρακάτω βασικούς κανόνες, θα μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πλεκτό. Και μην ξεχνάτε, ότι όλες οι έμπειρες και ταλαντούχες πλέκτριες ξεκίνησαν κι αυτές κάποτε σαν αρχάριες. Με αρκετή όρεξη λοιπόν και εξάσκηση, θα μπορέσετε και σεις να φτιάξετε αριστουργήματα και να έχετε και την ικανοποίηση της δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων! 

Η «καλή» πλέξη (στα αγγλικά "knit stitch") είναι μια κάθετη θηλιά σε σχήμα "V" και είναι ένα θεμέλιο συστατικό του χτισίματος ενός πλεκτού. Όταν πλέκετε καλή όλες τις σειρές, στην πραγματικότητα πλέκετε μια πλέξη που λέγεται «μους» (αγγλικά garter stitch), και έχει μια όψη από κυματιστές οριζόντιες σειρές με αρκετή ελαστικότητα στο μήκος. 

Η καλή πλέξη
 Όταν προσθέσετε και την «ανάποδη» πλέξη, οι δυνατότητες πλεξίματος σας διευρύνονται ακόμη περισσότερο! 
Η ανάποδη πλέξη

Πλέκοντας μια σειρά καλή και μια ανάποδη, δημιουργείτε την πλέξη «κάλτσα» ή "ζέρσεϊ καλή" (στα αγγλικά "stockinette stitch"), που χρησιμοποιείται στα περισσότερα σχέδια. 

Ζέρσεϊ καλή

Ζέρσεϊ ανάποδη

Πλέξη μους

 Όταν πλέκετε ανάποδη όλες τις σειρές, πάλι πλέκετε την πλέξη που λέγεται «μους» (αγγλικά garter stitch), και έχει μια όψη από κυματιστές οριζόντιες σειρές με αρκετή ελαστικότητα στο μήκος. 

1.1. Οι βελόνες. 

Το σωστό μέγεθος στις βελόνες είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από μεγέθη σε βελόνες, που ξεκινά από το 1 ½ και φτάνει μέχρι το 20 (αντιστοιχεί κάθε νούμερο στα χιλιοστά πάχους της βελόνας), για να διαλέξετε, ανάλογα με το πάχος του νήματος που θα χρησιμοποιήσετε. Επίσης δεν πλέκουμε όλοι το ίδιο! Άλλη πλέκει σφικτά, άλλη χαλαρά, γι’αυτό πρέπει να προσαρμόσετε το μέγεθος από τις βελόνες σας ανάλογα. 

1.2. Το νήμα. 

Υπάρχει μια τεράστια πλέον ποικιλία στα καταστήματα από νήματα πλεξίματος για να αγοράσετε, ανάλογα με αυτό που θέλετε να πλέξετε. Υπάρχουν νήματα με διάφορες συνθέσεις, μάλλινα, βαμβακερά, συνθετικά, ακρυλικά, μεταξωτά και σύμμικτα, νήματα σε διάφορες τιμές από πολύ οικονομικά σε απίστευτα σπάνια και ακριβά, με τιμές που μπορεί να ξεκινάνε από 1,5-2 ευρώ μέχρι και μερικές εκανοντάδες ευρώ το κουβάρι! Επίσης υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ανάλογα με το πάχος του νήματος, από πολύ λεπτό για δαντέλες, μέχρι πολύ χοντρό. 
Όλα τα νήματα στην ετικέτα τους περιέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν: 


(1). Αναγράφεται πάντα το προτεινόμενο μέγεθος βελόνες που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. 
(2). Αναγράφεται το δείγμα πλεκτού, πόσοι πόντοι και πόρες σειρές πλεμένου νήματος αντιστοιχούν σε ένα τετράγωνο 10cm x 10cm. Στην Αμερική το δείγμα δίνεται σε ίντσες (4 ίντσες = 10cm). Δείτε περισσότερα για το δείγμα παρακάτω. 
(3).Οδηγίες πως να πλύνετε και να φροντίσετε το πλεκτό σας. 
(4).Βάρος κουβαριού. Τα περισσότερα κουβάρια του εμπορίου είναι είτε 50 γρ ή 10 γρ.,εκτός από το μοχέρ που είναι συνήθως 25 γρ το κουβάρι. Στην Αμερική χρησιμοποιείται η ουγγιά σαν μονάδα μέτρησης και όχι τα γραμμάρια ( 1 ουγγιά = 28 γρ). Επίσης να έχετε υπόψιν, ότι τα Ευρωπαϊκά σχέδια δίνουν συνήθως το βάρος νήματος που θα χρειαστείτε, ενώ τα Αμερικάνικα δίνουν τα μήκος νήματος που θα χρησιμοποιήσετε. (5). Μήκος νήματος. Δίνεται συνήθως με μέτρα και γυάρδες (1 γυάρδα = 0.9144 μέτρο). Όσο πιο χοντρό είναι το νήμα, τόσο λιγότερα μέτρα περιέχει το κουβάρι. 
(6). Σύνθεση νήματος. 
(7). Μάρκα νήματος και τύπος. 
(8). Χρώμα και παρτίδα χρώματος. Να προσέχετε πάντα όταν αγοράζετε περισσότερα κουβάρια για να φτιάξετε ένα πλεκτό, να είναι όλα από την ίδια παρτίδα. Παρτίδα με παρτίδα μπορεί να έχει μια πολύ μικρή διαφορά στον τόνο του χρώματος που αρχικά μπορεί στα κουβάρια να μην φανεί, όμω μπορεί όταν τελειώσετε να βγάλει διχρωμία το πλεκτό και να πάει τσάμπα ο κόπος σας. Επίσης,στην Αμερική υπάρχει μια κατηγοροποίηση των νημάτων, ανάλογα με το πάχος και το βάρος τους. Δείτε τον πίνακα που χρησιμοποιεί το Αμερικάνικο Συμβούλιο Νήματος (CYCA), που θα σας χρησιμεύσει να «διαβάζετε» τις οδηγίες:  

1.3.Το δείγμα. 

Το δείγμα
Σε όποιο σχέδιο και αν διαβάσετε, θα δείτε ότι πάντα γράφει την εξής συμβουλή: 
«Take time to check gauge! (αφιερώστε χρόνο για τον έλεγχο του δείγματος)» 

Είναι πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο να ξυλώσετε ένα μικρό δείγμα, παρά ένα μεγαλύτερο πλεκτό κομμάτι. Επίσης πρέπει να συνυπολογίσετε, ότι καθώς προχωράει το πλεκτό, τείνει να μεγαλώνει ως προς το μήκος και να στενεύει ως προς το πλάτος λόγω του βάρους. Γι’αυτό, όσο ανυπόμονες και αν είστε να ξακινήσετε το πλεκτό σας, κάντε πρώτα ένα μικρό κομμάτι, πλύντε το και σιδερώστε το για να ανοίξει και μετρήστε με τη μεζούρα σε 10cm πόσοι πόντοι αντιστοιχούν και πόσες σειρές. Κάνοντας μετά τις αριθμητικές πράξεις, θα βρείτε πόσους πόντους θα πρέπει να ρίξετε και πόσες σειρές θα πρέπει να πλέξετε στο υψος, για να έχει το πλεκτό σας τις σωστές διαστάσεις. 

2.Οι βασικές πλέξεις.

2.1. Το ρίξιμο των πόντων. 

Το ρίξιμο των πόντων είναι η τεχνική που χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε την αρχική σειρά πόντων πάνω στη βελόνα μας. 

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ριξίματος, η πιο εύκολη είναι το απλό ρίξιμο ή ρίξιμο του αντίχειρα. Ειναι επίσης πολύ χρήσιμο, όταν χρειάζετε να προσθέσετε πόντους στην άκρη της βελόνας σας, όταν το σχέδιο το απαιτεί. Το απλό ρίξιμο είναι ιδανικό για δαντελωτά σχέδια, γιατί δεν δημιουργεί ιδιαίτερο όγκο στην αρχή του πλεκτού.

Δείτε στο βίντεο πως να ρίξετε πόντους στην βελόνα με το απλό ρίξιμο:


Μια πολύ συνηθισμένη επίσης είναι η μέθοδος ριξίματος με τη μακριά κλωστή (στα αγγλικά continental long tail- cast-on), που είναι και πιο σταθερή και σφιχτή: 


(α).Πιάνουμε με το αριστερό μας χέρι την άκρη του κουβαριού, αφήνοντας μια μακριά ουρά από την μεριά του δείκτη μας και φέρνοντας την κλωστή μπροστά από τον αντίχειρά μας, τυλίγοντας την σε θηλιά γύρω από τον αντίχειρα με κατεύθυνση από μπρος προς τα πίσω. Κρατάμε σταθερά και τις δυο κλωστές με τα υπόλοιπα δάχτυλα και εισάγουμε την βελόνα μέσα από την θηλιά που σχηματίζεται στον αντίχειρά μας. 


(β). Περνάμε τη βελόνα μας πιάνοντας την κλωστή του δείκτη από αριστερά προς τα δεξιά και φέρνουμε την κλωστή μέσα από τη θηλιά του δείκτη, αφήνοντας την θηλιά να πέσει από τον δείκτη. Αυτή είναι η πρώτη μας θηλιά (πόντος). 

(γ). Περνάμε τη βελόνα μας από μπρος προς τα πίσω και από κάτω από τη θηλιά του αντίχειρα και την φέρνουμε μέσα από τη θηλιά με κατεύθυνση από πίσω προς τα μπρος και από πάνω προς τα κάτω. Έχοντας την καινούργια θηλιά πάνω στη βελόνα μας, περνάμε τη βελόνα κάτω από την κλωστή του δείκτη, πέρνουμε την κλωστή και την περνάμε από κάτω και μέσα από τον αντίχειρα, τσιμπώντας την πίσω κλωστή και φέρνοντας την μπροστά. Αφήνουμε τη θηλιά να γλυστρίσει από τον αντίχειρα και την σφίγγουμε στη βελόνα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (γ), μέχρι να έχουμε τον επιθμητό αριθμό πόντων στη βελόνα μας. 

Το ρίξιμο αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά πολύπλοκο και δύσκολο, όμως είναι πολύ ουσιαστικό να το μάθετε! Αν εξασκηθείτε αρκετά θα το κάνετε πλέον μηχανικά.

 Ένα εύκολο ρίξιμο που μπορείτε να κάνετε αρχικά μέχρι να εξοικειοθείτε στο παραπάνω ρίξιμο είναι τα πλεγμένο ρίξιμο (αγγλικά cable cast-on), που προτείνεται για κάποια συγκεκριμένα σχέδια: 

Κάντε αρχικά ένα κόμπο με την κλωστή στην βελόνα σας. Εισάγετε την δεξιά βελόνα σας μέσα στον κόμπο με κατεύθυνση από μπρος προς τα πίσω. Τυλίξτε την κλωστή γύρω από την βελόνα σας και τραβήξτε την μέσα από την πρώτη θηλιά. Γλιστρίστε την θηλιά από την δεξιά βελόνα στην αριστερή. Επαναλάβετε την διαδικασία βάζόντας κάθε φορά την βελόνα στην τελευταία πλεγμένη θηλιά, μέχρι να έχετε τον επιθμητό αριθμό πόντων στην αριστερή βελόνα σας.

 Ένας ακόμη εύκολος τρόπος, αν ξέρετε βελονάκι, είναι να πλέξετε με το βελονάκι μια αλυσίδα με τον αριθμό των πόντων που θέλετε και μετά να εισάγετε τη βελόνα και να τραβήξετε θηλιά μέσα από κάθε γαϊτανάκι: 

 Το ανοιχτό ρίξιμο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αργότερα σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε να πλέκετε από τη μεριά του ριξίματος! Απλά ξηλώνετε την αλυσίδα και περνάτε τις θηλιές στη βελόνα σας: 2.2. Η καλή. 

Ο σκοπός του παιχνιδιού του πλεξίματος είναι να μεταφέρουμε τις θηλιές (πόντους) που έχουμε στην αριστερή μας βελόνα, στην δεξιά μας βελόνα, δημιουργώντας έτσι νέα σειρά από πόντους κατά τη διαδικασία.

 Έχοντας το νήμα μας πίσω από τη βελόνα,εισάγουμε την δεξιά βελόνα με κατεύθυνση από μπρος προς τα πίσω στον πρώτο πόντο. Τυλίγουμε το νήμα γύρω από τη βελόνα (ζετέ) μια φορά από πίσω εμπρός τα μπρος. Τραβάμε τον τυλιγμένο νήμα (ζετέ) μέσα από τον πρώτο πόντο. Κρατάμε τον νέο πόντο στη δεξιά βελόνα και γλυστράμε τον αρχικό έξω από την αριστερή βελόνα. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλοι οι πόντοι και να έχουν μεταφερθεί στην δεξιά βελόνα. 

Ο κανόνας με το δεξί σκέλος: Κάθε πόντος (θηλιά) που είναι επάνω στη βελόνες έχει δυο σκέλη, ένα μπροστινό και ένα πισινό σκέλος. Κάθε πόντος θα πρέπει να κάθεται πάνω στη βελόνα με το δεξί της σκέλος μπροστά από τη βελόνα. Αν πλέξετε τον πόντο με το αριστερό της σκέλος μπροστά, τότε ο πόντος θα είναι στριφτός. 

2.3. Η ανάποδη. 


Γυρνάμε το πλεκτό μας ώστε να έχουμε πάλι όλους τους πόντους μας στην αριστερή βελόνα. Έχοντας το νήμα μας  μπροστά από τη βελόνα, εισάγουμε την δεξιά βελόνα με κατεύθυνση από πίσω προς τα μπρος στον πρώτο πόντο. Τυλίγουμε το νήμα γύρω από τη βελόνα (ζετέ) μια φορά από πίσω προς τα εμπρός. 
Τραβάμε τον τυλιγμένο νήμα (ζετέ) μέσα από τον πρώτο πόντο. Κρατάμε τον νέο πόντο στη δεξιά βελόνα και γλιστράμε τον αρχικό έξω από την αριστερή βελόνα. 

2.4. Η πλέξη "ζέρσεϊ καλή" ή "κάλτσα".

Συνεχίζοντας να πλέκουμε μια σειρά καλή και μια σειρά ανάποδη, μας δίνει την πλέξη κάλτσα. 

 Η πλέξη κάλτσα από την καλή μεριά και από την ανάποδη.

Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει το πλέξιμο μας ομοιομορφία και όλες οι θηλιές να έχουν το ίδιο μήκος. Για το σκοπό αυτό πρέπει να έχουμε τεντωμένη την κλωστή μας όταν δουλεύουμε και να να σφίγγουμε ελαφρά κάθε θηλιά την ώρα που την φέρνυμε στη δεξιά βελόνα τραβώντας την κλωστή μας ελαφρά. Με την εξάσκηση το χέρι μας θα στρώσει και θα πλέκουμε ομοιόμορφα και στρωτά! Μια καλή εξάσκηση είναι να πλέξουμε το πρώτο μας κασκόλ, που θα είναι ένα μακρύ παραλληλόγραμμο κομμάτι και μέχρι να τελειώσει, το χέρι μας θα έχει στρώσει.

2.5. Η πλέξη "μους".

Όταν πλέκουμε όλες τις σειρές καλή, ή όλες τις σειρές ανάποδη, τότε έχουμε την πλέξη μους και έχει μια όψη από κυματιστές οριζόντιες σειρές με αρκετή ελαστικότητα στο μήκος.  2.6. Ο ακριανός πόντος του πλεκτού. 

Τον πρώτο και τον τελευταίο πόντο της σειράς τον πλέκουμε πάντα καλή ή πάντα ανάποδη,ανεξάρτητα με το τι σχέδιο πλέκουμε. Έτσι δημιουργείται μια άκρη με κομπάκια: Μόνο αν θέλουμε η άκρη να είναι διακοσμητική (άνοιγμα ζακέτας, γιακάς κλπ), τότε πλέκουμε ως εξής: 

Τον πρώτο πόντο της σειράς μας την πλέκουμε καλή και τον τελευταίο πόντο της σειράς την μεταφέρουμε άπλεκτο στην δεξιά μας βελόνα, με το νήμα μπροστά από το πλεκτό μας:2.7. Το λάστιχο.

Τα περισσότερα πλεκτά ξεκινάνε κάτω με λάστιχο, το ίδιο και οι μανσέτες και οι γιακάδες. Το λάστιχο είναι η πλέξη όπου εναλλάσσονται στην ίδια σειρά 1 πόντος καλή και 1 πόντος ανάποδη, και στην καλή και στην ανάποδη μεριά το πλεκτού μας (μονό λάστιχο), ή δυο πόντοι καλή και δυο πόντοι ανάποδη (διπλό λάστιχο). 
Η πλέξη αυτή λέγεται λάστιχο γιατί η εναλλαγή καλή-ανάποδη δίνει στο κομμάτι ελαστικότητα και δεν ξεχειλώνει. Γι’ αυτό είναι και ιδανικό για τις μανσέτες, στριφώματα κλπ. 
Μονό λάστιχο ( 1 πόντος καλή -1 πόντος ανάποδη)
Διπλό λάστιχο ( 2 πόντοι καλή - 2 πόντοι ανάποδη)


Αυτές οι δυο είναι οι 2 πιο συνηθισμένες πλέξεις για λάστιχο. Υπάρχουν βέβαια και άλλες παραλλαγές. Το αγγλικό λάστιχο ή η πλέξη μπριος. Έχει την ίδια οπτική με το λάστιχο, μόνο που είναι πιο φουσκωτό και δεν έχει την ελαστικότητα που έχει το κανονικό λάστιχο: 

Η πλέξη μπριός:
1) Ξεκινάμε πλέκοντας μια σειρά καλή. 
2) Στην επόμενη σειρά πλέκουμε: ακριανό πόντο, * πλέκουμε έναν πόντο καλή, κάνουμε ένα ζετέ (φέρνουμε το νήμα μια φορά γύρω από τη βελόνα, παίρνουμε άπλεκτο τον επόμενο πόντο στην δεξιά βελόνα σαν να πλέκαμε ανάποδη, με το νήμα μπροστά από το πλεκτό,επαναλαμβάνουμε από το * μέχρι να τελειώσει η σειρά: 

3) Στην επόμενη σειρά πλέκουμε ακριανό πόντο, * κάνουμε ένα ζετέ (φέρνουμε το νήμα μια φορά γύρω από τη βελόνα, παίρνουμε άπλεκτο τον επόμενο πόντο  στην δεξιά  βελόνα σαν να πλέκαμε ανάποδη, με το νήμα μπροστά από το πλεκτό, πλέκουμε τον επόμενο πόντο καλή  μαζί με το ζετέ της προηγούμενης σειράς, επαναλαμβάνουμε από * μέχρι να τελειώσει η σειρά:


3. Αυξήσεις και μειώσεις πόντων.

3.1. Μειώσεις πόντων.

Οι μειώσεις πόντων είναι μια μέθοδος σχηματισμού ενός πλεκτού κομματιού. Οι πιο συνηθσμέμες μέθοδοι είναι να πλέξουμε  2 πόντους μαζί καλή (μείωση προς τα δεξιά) ή να πλέξουμε μαζί 2 πόντους μαζί  ανάποδη. 

3.1.1. Μείωση προς τα δεξιά

Η μέθοδος που ακολουθούμε εξαρτάται από το σχέδιο που πλέκουμε. Αν πλέκουμε καλή, θα πλέξουμε 2 πόντους μαζί καλή (αγγλικά k2tog), αν πλέκουμε ανάποδη, θα πλέξουμε 2 πόντους μαζί ανάποδη (αγγλικά p2tog). 
Για να πλέξουμε 2 πόντους μαζί, περνάμε τη δεξιά βελόνα ταυτόχρονα μέσα σε δυο πόντους και τους πλέκουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση ενός πόντου. Αυτή η μείωση θα έχει φορά προς τα δεξιά, δηλαδή ο πόντος οπτικά θα γέρνει προς τα δεξιά:


Με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω, γίνεται και η μείωση πλέκοντας δυο πόντους μαζί ανάποδη (p2tog). Και αυτός ο πόντος γέρνει προς τα δεξιά:

   3.1.2. Μείωση προς τα αριστερά (αγγλικά SKP Decrease)

Όταν θέλουμε η μείωση  που θα κάνουμε να γέρνει οπτικά προς τα αριστερά, δουλεύουμε ως εξής:
Παίρνουμε άπλεκτο έναν πόντο στην δεξιά βελόνα, πλέκουμε τον επόμενο, και μετά με τη μύτη της αριστερής βελόνας περνάμε τον άπλεκτο πόντο πίσω και επάνω από τον πλεγμένο: 


3.1.3. Μείωση προς τα αριστερά (αγγλικά SSK Decrease) 

Ένας άλλος τρόπος να κάνουμε μείωση προς αριστερά, είναι ο εξής:
Παίρνουμε δυο πόντους άπλεκτους στη δεξιά βελόνα, περνάμε τη μύτη της αριστερής βελόνας μέσα από τους δυο άπλεκτους πόντους από τη μπροστινή πλευρά, και τους πλέκουμε μαζί από την πίσω πλευρά:


3.1.4. Μείωση προς τα αριστερά από την ανάποδη (αγγλικά SSP Decrease): 

 Έχοντας το νήμα μπροστά από το πλεκτό, παίρνουμε άπλεκτους δυο πόντους στην δεξιά βελόνα σαν να τους πλέκαμε καλή. Τους ξαναφέρνουμε στην αριστερή βελόνα, και τους πλέκουμε μαζί ανάποδη, πιάνοντας όμως από την πίσω πλευρά τους πόντους. 

 3.2. Αυξήσεις πόντων

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αύξησης πόντων. Όλες οι μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε όταν πλέκουμε καλή είτε όταν πλέκουμε ανάποδη. 

3.2.1. Πλέκουμε τον ίδιο πόντο 2 φορές (αγγλικά kfb): 

Πλέκουμε έναν πόντο χωρίς να τον ρίξουμε στην δεξιά βελόνα. Ξαναπλέκουμε τον πόντο από την πίσω πλευρά της θηλιάς. Γλιστράμε και τους δυο πόντους στη δεξιά βελόνα.

 3.2.2. Αύξηση με πλέξιμο ανάμεσα σε δυο πόντους αριστερά (αγγλικά Μ1 left): 

Με την μύτη της αριστερής βελόνας , σηκώνουμε το νήμα που είναι ανάμεσα στους δυο πόντους από εμπρος προς τα πίσω. Πλέκουμε αυτόν τον πόντο από την πίσω πλευρά. Για αυξηση από την ανάποδη (Μ1Lpwise), πλέκουμε την θηλιά που συκώσαμε ανάποδη αντί καλή. Αυτή η αύξηση έχει φορά προς τα αριστερά. 

3.2.3. Αύξηση με πλέξιμο ανάμεσα σε δυο πόντους δεξιά (αγγλικά M1R): 

Με την μύτη της αριστερής βελόνας, σηκώνουμε το νήμα που είναι ανάμεσα στους δυο πόντους από πίσω προς τα μπρος. Πλέκουμε αυτή τη θηλιά από την μπροστινή πλευρά. 

Για αύξηση από την ανάποδη (Μ1Lpwise), πλέκουμε την θηλιά που συκώσαμε ανάποδη αντί καλή. Αυτή η αύξηση έχει φορά προς τα τα δεξιά. 

3.2.4. Αύξηση με πλέξιμο ανάμεσα σε δυο πόντους πλέκοντας ανάποδη (αγγλικά M1 pwise): 

Με την μύτη της αριστερής βελόνας, συκώνουμε το νήμα που είναι ανάμεσα στους δυο πόντους από πίσω προς τα μπρος. Πλέκουμε αυτή τη θηλιά που συκώσαμε ανάποδη. 

3.2.5. Αύξηση με ζετέ (αγγλικά yarnover): 

Κάνουμε ένα ζετέ (τυλίγουμε μια φορά το νήμα γύρω από τη βελόνα από μπρος προς τα πίσω). 

 3.2.6. Αύξηση πόντου στην αρχή της σειράς καλή. 

Πλέκουμε τον ακριανό πόντο. Με την μύτη της δεξιάς βελόνας μπαίνουμε στην προηγούμενη σειρά και συκώνουμε τον πόντο από πίσω και τον φέρνουμε στην αριστερή βελόνα. Πλέκουμε αυτή τη θηλιά από την μπροστινή πλευρά καλή. 

 3.2.7. Αύξηση πόντου στην αρχή της σειράς ανάποδη. 

Πλέκουμε τον ακριανό πόντο. Με την μύτη της δεξιάς βελόνας μας μπαίνουμε στην προηγούμενη σειρά και συκώνουμε τον πόντο από πίσω και τον φέρνουμε στην αριστερή βελόνα. Πλέκουμε αυτή τη θηλιά από την μπροστινή πλευρά ανάποδη. 

3.2.8. Αύξηση περισσότερων από έναν πόντων στην άκρη της σειράς. 

Ανάλογα με τις ανάγκες του σχεδίου, μπορεί να χρεαστεί να προσθέσουμε περισσότερος από έναν πόντους στη σειρά μας (π.χ. στο μανίκι ή όταν πλέκουμε μια μπλούζα μονοκόματη ξεκινώντας από το μανίκι ). Σε αυτή την περίπτωση η αύξηση γίνεται στο τέλος της σειράς, ρίχνοντας του αναγκαίους πόντους: 

4. Οι δαντελωτές πλέξεις (αζούρ)

Στα αζουρέ (δαντελωτά σχέδια) οι τρύπες δημιουργούνται κατά βάση όταν πλέκουμε μαζί πόντους και τους αντικαθιστούμε με ρίξιμο (ζετέ). Προς τα ποιά μεριά θα γίνει το κόψιμο και προς τα που θα ρίξουμε τον πόντο, αυτό το καθορίζει το σχέδιο. 

4.1. Αζουρ προς τα δεξιά. 

Πρώτα πλέκουμε μαζί δυο πόντους (φωτό 1). Μετά κάνουμε ένα ζετέ (ρίχνουμε έναν καινούργιο πόντο (φωτο 2) περνώντας την κλωστή πάνω από τη δεξιά βελόνα. 

Στην ανάποδη σειρά πλέκουμε τον πόντο που ρίξαμε ανάποδη (φωτό). Με το ρίξιμο δημιουργείται μια τρύπα του σχεδίου.


 4.2. Αζουρ προς τα αριστερά. 

Πρώτα κάνουμε ζετέ (περνάμε την κλωστή πάνω από τη δεξιά βελόνα (ρίξιμο-φωτο 1)). Μετά γλυστράμε τον επόμενο πόντο άπλεκτο στην δεξιά βελόνα σαν να τον πλέκαμε καλή (η βελόνα από μπροστά προς τα πίσω). Πλέκουμε τον επόμενο πόντο (φωτο 2) και περνάμε από πάνω τον άπλεκτο (φωτό 3). 

Στην ανάποδη μεριά πάλι πλέκουμε το ζετέ ανάποδη. 

 4.3. Διπλό αζούρ. 

Ρίχνουμε έναν πόντο στη δεξιά βελόνα μας (ζετέ (φωτό 1)). Συκώνουμε τους επόμενους 2 πόντους στη δεξιά βελόνα μας σαν να τους πλέκαμε καλή, όπως δείχνει το βελάκι στη φωτο 1. Πλέκουμε τον τρίτο πόντο καλή (φωτό 2). Περνάμε τους δυο άπλεκοτυς πόντους πάνω από τον τρίτο και ρίχνουμε άλλον ένα πόντο (ζετέ (φωτό 3)). 


Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μειώσει τους πόντους μας κατά 2 και τους έχουμε αντικαταστήσει με 2 ριξίματα. Από την ανάποδη μεριά τα ριξίματα τα πλέκουμε πάντα ανάποδη. 

5. Πλεξούδες.

5.1. Απλή πλεξούδα (αγγλικά simple cable) 

Για να σχηματίσουμε πλεξούδες στο πλεκτό, χρειαζόμαστε μια βοηθητική βελόνα. Πλέκουμε μέχρι το σημείο που θέλουμε να γίνει η πλεξούδα. 


Ανάλογα με το πόσο χονδρή θέλουμε να γίνει η πλεξούδα, χωρίζουμε τους πόντους στα δυο (στο παράδειγμα η πλεξούδα έχει 4 πόντους). Φέρνουμε τους δυο επόμενους πόντους στη βοηθητική βελόνα και μπροστά από το πλεκτό (το νήμα είναι πίσω από το πλεκτό). Πλέκουμε τους επόμενους δυο πόντους. Επαναφέρουμε τους δυο πόντους από την βοηθητική βελόνα στην αριστερή και τους πλέκουμε και αυτούς. Aυτή η πλεξούδα λέγεται αριστερή πλεξούδα. 


Για να στρίβει η πλεξούδα προς την αντίθετη πλευρά (δεξιά πλεξούδα), φέρνουμε τους δυο πόντους αυτή τη φορά στην βοηθητική βελόνε πίσω από το πλεκτό και πλέκουμε τους επόμενους δυο. 

5.2. Tριπλή πλεξούδα (αγγλικά Braided Cable) 

 Για να πλέξουμε την τριπλή πλεξούδα χωρίζουμε τους πόντους της πλεξούδας στα τρια. Στο παράδειγμα η πλεξούδα έχει συνολικά 12 πόντους. Πλέκουμε μέχρι το σημείο που θα ξεκινάει η πλεξούδα. 
Μεταφέρουμε τους πρώτους 4 πόντους της πλεξούδας από την αριστερή βελόνα στην βοηθητική, πίσω από το πλεκτό. 

Πλέκουμε τους 4 επόμενους πόντους. Επαναφέρουμε τους αρχικούς πόντους από τη βοηθητική στην αριστερή βελόνα και τους πλέκουμε. Πλέκουμε τους τελευταίους 4 πόντους. 
Πλέκουμε τέσσερεις σειρές (ή όσες θέλουμε για το ύψος της πλεξούδας) και αρχίζουμε το αντίθετο στρίψιμο. 
Πλέκουμε τους πρώτους 4 πόντους, και τους επόμενους 4 τους μεταφέρουμε στη βοηθητική βελόνα μπροστά από το πλεκτό (το νήμα είναι πίσω). Πλέκουμε τους επόμενους 4 πόντους, επαναφέρουμε τους 4 πόντους από τη βοηθητική βελόνα στην αριστερή και τους πλέκουμε και αυτούς.

 

5.3. H πλεξούδα τουλίπα (The Staghorn Cable) 

Για την τουλίπα χωρίζουμε τους πόντους της πλεξούδας στα 4. Στο παράδειγμα η πλεξούδα έχει συνολικά 8 πόντους, επομένους χωρίζουμε στα 4. Πλέκουμε μέχρι την αρχή της πλεξούδας. Μεταφέρουμε τους επόμενους 2 πόντους στην βοηθητική βελόνα πίσω από το πλεκτό (το νήμα είναι μπροστά) και πλέκουμε τους επόμενους δυο πόντους. Επαναφέρουμε τους 2 πόντους της βοηθητικής βελόνας στο πλεκτό μας και τους πλέκουμε. 
Μετά μεταφέρουμε τους επόμενους 2 πόντους στην βοηθητική βελόνα μπροστά από το πλεκτό (το νήμα είναι πίσω). Πλέκουμε τους επόμενους πόντους, επαναφέρουμε τους 2 πόντους από τη βοηθητική βελόνα στην αριστερή και τους πλέκουμε. Στην φωτογραφία είναι μια μεγάλη πλεξούδα τουλίπα με συνολικά 16 πόντους. 

 

6. Δουλεύοντας με περισσότερα χρώματα.

Ο πιο απλός τρόπος να πλέξουμε με πολλά χρώματα είναι οι ρίγες. Σε αυτή την περίπτωση αλλάζουμε νήμα πάντα στην αρχή της σειράς: 
΄Οταν πλέκουμε ρίγες, από την καλή φαίνεται καθαρά ο διαχωρισμός των χρωμάτων από σειρά σε σειρά. 
Από την ανάποδη μεριά ο διαχωρισμός δεν είναι τόσο ξεκάθαρος. Τα χρώματα μπλέκονται στην τελευταία και την πρώτη σειρά κάθε χρώματος αντίστοιχα. Οι κλωστές στην άκρη και οι πρώτες θηλιές είναι λίγο χαλαρές, αυτό όμως διορθώνεται σφίγγοντας το νήμα όταν θα το στερεώσουμε (κρύψουμε) μέσα στο πλεκτό. 

Όταν το σχέδιο που θέλουμε να πλέξουμε έχει περισσότερα από ένα χρώματα (ζακάρ), οι τεχνικές είναι δυο: 

 

6.1. Δουλεύοντας με όλες τις κλωστές κατά μήκος της σειράς μας (αγγλικά Stranding) 


Όταν έχουμε μικρά μοτίβα που επαναλαμβάνονται στην ιδια σειρά δουλεύουμε ταυτόχρονα με τα δυο ή τρία διαφορετικά κουβάρια, μεταφέροντας κάθε φορά το νήμα από πίσω από το πλεκτό. Αφού πλέξουμε τα ένα χρώμα (στο παράδειγμα της φωτογραφίας το άσπρο), φέρνουμε το νήμα από το επόμενο χρώμα (πορτοκαλί) επάνω από το άσπρο, απλώνουμε λίγο τις πλεγμένες θηλιές για να μην τραβάει το πλεκτό και πλέκουμε τις επόμενες με το δεύτερο χρώμα. 
Στο παράδειγμα της φωτογραφίες η πλέκτρια κρατάει ταυτόχρονα και τα δυο νήματα στο δάκτυλο, εγώ προτιμώ να κρατάω μόνο το ένα κάθε φορά και να αφήνω το άλλο (ή τα άλλα, αν έχω π.χ. 3 χρώματα) να κρέμεται μέχρι να το ξαναχρειαστώ, οπότε το φέρνω επάνω από αυτά που έπλεξα. Με αυτή την τεχνική έχουμε στην ανάποδη πλευρά του πλεκτού μας οριζόντιες κλωστές όπως η φωτογραφία: 

 

6.2. Δουλεύοντας με μικρά κουβαράκια από κάθε χρώμα χωρίς να μεταφέρουμε τις κλωστές πίσω από το πλεκτό μας (αγγλικά Intarsia) 

Όταν έχουμε μεγάλα μοτίβα και πολλά χρώματα που δουλεύονται μαζί, ή όταν έχουμε ένα μεμονωμένο μοτίβο σε ένα σημείο του πλεκτού, για να μην έχουμε πολλές κλωστές από πίσω από το πλεκτό μας, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα το πλεκτό να γίνει πολύ χοντρό και βαρύ, αλλά και θα υπάρχει κίνδυνος να τραβιούνται οι κλωστές και να μην είναι ομοιόμορφο το πλεκτό μας, τότε κάνουμε μικρά κουβαράκια από τα χρώματα μας και τα δουλεύουμε, διασταυρώνοντας κάθε φορά τα νήματα όταν αλλάζουμε χρώμα, όπως δείχνει η φωτογραφία: 


Με αυτό τον τρόπο έχουμε την καλή πλευρά του πλεκτού ομοιόμορφη χωρίς τρύπες (στην αλλαγή του χρώματος) και τραβήγματα, και την ανάποδη πλευρά του πλεκτού καθαρή χωρίς κλωστές:
Κατά την διασταύρωση των νημάτων, όταν πλέκουμε τον πρώτο πόντο με το δεύτερο χρώμα προσέχουμε να τραβήξουμε καλά το νήμα, ώστε ο πόντος να μην γίνει χαλαρός και δημιουργηθεί τρύπα. 

7. Τελειώματα - κλείσιμο πόντων - ένωμα πλεκτού


7.1. Κλείσιμο των πόντων (αγγλικά Bind off (BO) ή cast off (CO)) 

Το κλείσιμο των πόντων είναι το τελείωμα του κομματιού μας. 

  

7.1.2. Κλείσιμο πόντων καλή 

Για να κλείσουμε τους πόντους της τελευταίας σειράς, πλέκουμε πρώτα μαζί καλή τον ακριανό με τον δεύτερο πόντο στην βελόνα, μετά με τη μύτη της αριστερής βελόνας παίρνουμε τον πρώτο πόντο που πλέξαμε και τον περνάμε επάνω από τον δεύτερο. Πλέκουμε τον τρίτο πόντο και περνάμε τον δεύτερο επάνω από τον τρίτο. 
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να μας μείνει μόνο ένας πόντος στην βελόνα. Κόβουμε το νήμα, το περνάμε μέσα από τον τελευταίο πόντο και κάνουμε κόμπο. 

 

7.1.3. Κλείσιμο πόντων ανάποδη. 

Για να κλείσουμε τους πόντους της τελευταίας σειράς πλέκουμε τους δυο πρώτους πόντους ανάποδη μαζί, φέρνουμε πάλι τον πόντο που δημιουργήθηκε πίσω στην αριστερή βελόνα, και τον πλέκουμε ανάποδη μαζί με τον τρίτο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας μείνει μόνο ένας πόντος στην βελόνα. Κόβουμε το νήμα, το περνάμε μέσα από τον τελευταίο πόντο και κάνουμε κόμπο. 

 

 7.1.4. Κλείσιμο με το βελονάκι. 

Σε αυτή τη μέθοδο αντικαθιστούμε την δεξιά βελόνα με βελονάκι ίδιου πάχους. Πλέκουμε με το βελονάκι τον πρώτο πόντο. Παίρνουμε τον επόμενο πόντο από την αριστερή βελόνα με το βελονάκι μας και τον πλέκουμε μαζί με τον πρώτο. 
Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να μείνει μόνο ένας στη βελόνα.Κόβουμε το νήμα, το περνάμε μέσα από τον τελευταίο πόντο και κάνουμε κόμπο. 

 

 7.2. Το ένωμα του πλεκτού.

 

7.2.1. Ένωμα με πισοβελονιά. 

Ο πιο κοινός τρόπος για να ενώσουμε τα κομμάτια μας είναι να τα επανωτίσουμε καλή με καλή και να τα ράψουμε με πισοβελονιά με το ίδιο νήμα που χρησιμοποίσαμε για το πλέξιμο. Στη φωτογραφία χρησιμοποιείται άλλο χρώμα κλωστής για να φαίνεται το γαζί. 

 

7.2.2. Ένωμα (κάθετο) με τη βελονιά mattres stitch 

Είναι ιδανικό για να ενώσουμε πλαϊνά. Σε αυτή τη μέθοδο τοποθετούμε τα κομμάτια μας από την καλή δίπλα-δίπλα και τα ενώνουμε περνώντας την κλωστή κάθε φορά μέσα από τις δυο οριζόντις κλωστές που δημιουργούνται ανάμεσα στον ακριανό πόντο και τον δεύτερο πόντο, πρώτα από το ένα κομμάτι και μετά από το άλλο, όπως δείχνει η φωτογραφία. 
Αυτή η ραφή είναι αόρατη και το ένωμα δεν φαίνεται, ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε άλλο χρώμα νήματος από αυτό που πλέξαμε το πλεκτό μας. 
Αν το πλεκτό μας είναι σε πλέξη μους πιάνουμε μια κλωστή κάθε φορά από κάθε μεριά. 

 

 7.2.3. Ένωμα (οριζόντιο) κρυφό 

Είναι ιδανικό για να ενώσουμε ώμους χωρίς να φαίνεται η ραφή. Τοποθετούμε τα δυο κομμάτια από την καλή μεριά το ένα δίπλα στο άλλο με τις ραφές τους αντικριστά. Περνάμε τη βελόνα μας με την κλωστή πρώτα μέσα από τον κάτω ακριανό πόντο και μετά μέσα από τον πάνω ακριανό πόντο, από κάτω προς τα επάνω. Μετά ράβουμε από δεξιά προς τα αριστερά. 
Πρώτα περνάμε την βελόνα μέσα από τα δύο σκέλη του δεύτερου πόντου του κάτω κομματιού και μετά μέσα από τα δύο σκέλη δεύτερου πόντου του πάνω κομματιού. Συνεχίζουμε όπως δείχνει η φωτογραφία. 

 

7.2.4. Ένωμα (οριζόντιο κρυφό) με ανοιχτές θηλιές 


Είναι η ίδια διαδικασία με την προηγούμενη. Μόνο που δεν έχουμε κλεισμένες θηλιές να ενώσουμε, αλλά ανοιχτές. Σ’αυτή την περίπτωση κόβουμε το νήμα του πλεξίματος μας αφήνοντας μια μακριά ουρά περίπου σε τριπλάσιο μήκος από το κομμάτι που θέλουμε να ενώσουμε, την περνάμε στη βελόνα και μέσα από τον ακριανό πόντο του κάτω κομματιού πρώτα, και μετά του πάνω κομματιού, με φορά από κάτω προς τα πάνω. 
Μετά επιστρέφουμε πάλι στον ακριανό πόντο του κάτω κομματιού και περνάμε τη βελόνα μέσα από το αριστερό σκέλος του πόντου, και μετά μέσα από το δεξί σκέλος του διπλανού πόντου. Μετά περνάμε τη βελόνα από το αριστερό σκέλος του ακριανού πόντου του πάνω κομματιού και από το δεξί σκέλος του επόμενου πόντου του επάνω κομματιού. Συνεχίζουμε έτσι πιάνοντας κάθε φορά 2 πόντους από κάτω και μετά από πάνω όπως δείχνουν οι φωτογραφίες. 

 

7.2.5. Ένωμα (οριζόντιο κρυφό) με μια πλευρά κλεισμένη και μια ανοιχτή. 


Σε αυτή την περίπτωση γίνεται ο συνδυασμός των δυο προηγούμενων ενωμάτων. Από το επάνω κομμάτι πιάνουμε κάθε φορά τα δυο σκέλη του πόντου και από το κάτω κομμάτι τους δυο πόντους, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.

 

8. Πως κάνουμε κουμπότρυπες

 

8.2. Οριζόντια κουμπότρυπα. 


 Για να κάνουμε οριζόντια κουμπότρυπα στην άκρη του κομματιού μας, κλείνουμε στην ανάποδη πλευρά  τους απαραίτητους πόντους, ανάλογα με το μέγεθος της κουμπότρυπας που θέλουμε. Στο παράδειγμα της φωτογραφίας επάνω, κλείνουμε τον τρίτο και τον τέταρτο τελευταίο πόντο πριν από την άκρη. 
Στην επόμενη καλή σειρά ξαναρίχνουμε τους κλεισμένους πόντους στο ίδιο σημείο, στο παράδειγμα, αφού πλέξουμε τους 2 πρώτους πόντους. 

 

8.3. Κάθετη κουμπότρυπα.


Για να κάνουμε κάθετη κουμπότρυπα, πλέκουμε πρώτα τους πόντους μέχρι το σημείο που θέλουμε να ξεκινήσει η κουμπότρυπα. Μετά γυρνάμε το πλεκτό και συνεχίζουμε να πλέκουμε μόνο αυτούς τους πόντους (στο παράδειγμα της φωτογραφίας οι πρώτοι 5), μέχρι να φτάσει το κομμάτι το επιθυμητό ύψος. 
Κόβουμε το νήμα και μετφέρουμε τους 5 αυτούς πόντους σε μια βοηθητική βελόνα ή παραμάνα. 
Πλέκουμε το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι να φτάσει στο ίδιο ύψος με το πρώτο. Φέρνουμε πάλι τους πόντους στην αριστερή βελόνα και συνεχίζουμε να πλέκουμε όλους τους πόντους. 

 

9. Πως φτιάχνουμε τσέπη στο πλεκτό.


Στο παράδειγμα της φωτογραφίας το περίγραμμα της τσέπης πλέκεται με βελονιά πουαντερί για να ξεχωρίζει. 
Αρχικά πλέκουμε μέχρι το σημείο που θέλουμε να γίνει η τσέπη και κλείνουμε τους πόντους για το άνοιγμα της τσέπης (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε). Μετά πλέκουμε την τσέπη ξεχωριστά σαν καινούργιο κομμάτι ρίχνοντας τον ίδιο αριθμό πόντων που κλείσαμε, και μέχρι το επιθυμητό ύψος, χωρίς να κλείσουμε τους πόντους.  
Μετά πλέκουμε την ανάποδη σειρά του πλεκτού μας μέχρι το σημείο που κάναμε το κλείσιμο.
 Φέρνουμε τους πόντους από την τσέπη που πλέξαμε στην αριστερή βελόνα του πλεκτού  και συνεχίζουμε να πλέκουμε. 
Στο τέλος ράβουμε τις τρεις πλευρές της τσέπης επάνω στο πλεκτό, από την ανάποδη μεριά με κρυφές βελονιές. 

 

10. Συμβουλές για αρχάριους.

 

10.1. Αλλαγή κουβαριού. 

Καλό είναι όταν τελειώνει το κουβάρι σας να αλλάζετε κουβάρι στην αρχή ή στο τέλος της σειράς. Έτσι θα αποφύγετε τις τρύπες και τις ανομοιογένειες μέσα στο πλεκτό σας και είναι πιο εύκολο να κρύψετε το νήμα σας μετά, αφού ράψετε το πλεκτό σας, μέσα στη ραφή από την ανάποδη μεριά. 

 

10.2. Αποφεύγοντας ανεπιθύμητη αύξηση πόντων στη σειρά. 

 Όταν ξεκινάτε το πλέξιμο και δεν έχετε ακόμη αποκτήσει εμπειρία, να συνηθίσετε να μετράτε τον αριθμό των πόντων που έχει η βελόνα σας σε κάθε σειρά που πλέκετε. 
Αν βρείτε μεγαλύτερο αριθμό πόντων από αυτόν που ρίξατε, πιθανότα να προσθέσατε κάποιο πόντο άθελα σας κάνοντας ζετέ. Αυτό συμβαίνει όταν κατά λάθος τοποθετείτε το νήμα μπροστά όταν πάτε να πλέξετε καλή, παίρνοντας το νήμα επάνω από την δεξιά βελόνα, έτσι ώστε να δείχνει σαν πόντος. 
Για να το διορθώσετε, ξυλώστε μέχρι το σημείο που κάνατε το ζετέ. Το ζετέ θα πέσει από τη βελόνα. Φέρτε το νήμα προς τα πίσω και συνεχίστε πλέκοντας την σειρά σας. 

 

10.3. Πλέκοντας κατά λάθος τον 1ο πόντο δυο φορές. 

Αυτό το συνηθισμένο πρόβλημα είναι μια παραλλαγή του προηγούμενου προβλήματος. Το νήμα ρίχνεται πάνω από τη βελόνα στο τέλος της σειράς, από μπρος προς τα πίσω, αντί κάτω από τη βελόνα. Αυτό τραβάει τον πρώτο πόντο προς τα πάνω, ώστε να φαίνεται σαν δυο πόντοι. Για να το διορθώσετε αυτό το λάθος, απλά ξυλώστε μέχρι τον διπλοπλεγμένο πόντο και ξαναπλέξτε. 

 

 10.4. Πλέξιμο πόντου που ξυλώθηκε 

Αν σας γλυστρήσει κάποιος πότνος κατά λάθος από τη βελόνα και ξυλωθεί προς τα κάτω, δεν υπάρχει λόγος πανικού! Βρείτε τον πόντο και πιάστε τον με ένα βελονάκι. Πιάστε με το βελονάκι την επόμενη κλωστή από πάνω και τραβήξτε την προς τα μπροστά πλέκοντας τον πόντο. Συνεχίστε έτσι ανεβαίνοντας προς τα επάνω, μέχρι να φτάσετε στη βελόνα σας και να μην υπάρχει άλλη κλωστή άπλεχτη. Φέρτε τον πόντο πάλι στην αριστερή βελόνα και συνεχίστε το πλέξιμο.

 

10.5. Συνεχίζοντας νε πλέκετε εκεί που σταματήσατε.


Το νήμα που δουλεύετε, η κλωστή δηλαδή που πάει από το πλεκτό σας στο κουβάρι, είναι πάντα ενωμένο με τον τελευταίο πόντο που πλέξατε. Ο τελευταίος πόντος που δουλέψατε θα πρέπει να είναι ο τελευταίος πόντος κοντά στην μύτη της δεξιάς σας βελόνας. Αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα σας διακόψουν καθώς πλέκετε. Όταν επιστρέψετε στο πλεκτό σας, απλά βρείτε το νήμα που δουλεύετε, σιγουρευτείτε ότι κρατάτε τη βελόνα με τον τελευταίο πόντο που πλέξατε στο δεξί σας χέρι και συνεχίστε!

 

11. Τα εξαρτήματα πλεξίματος. 

Εκτός από τις βελόνες σε διάφορα μεγέθη, ίσις ή κυκλικές, υπάρχει μια πληθώρα βοηθητικών εξαρτημάτων που θα χρειαστείτε για το πλέξιμο σας.  

11.1. Μεγέθη βελόνων


Οι μονάδες μέτρησης για τα μεγέθη για τις βελόνες & τα βελονάκια δεν είναι διεθνώς τα ίδια. Όλες οι χώρες χρησιμοποιούν το μετρικό σύστημα σε mm εκτός από την Αμερική και την Αγγλία που έχουν δικά τους μεγέθη. Δείτε τον πίνακα μετατροπής: 


ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΕ ΒΕΛΟΝΕΣ ΠΛΕΞΙΜΑΤΟΣ
Μέγεθος Αμερικής
Μέγεθος σε mm
Μέγεθος Αγγλίας
0
2mm
14
1
2.25mm
13
2
2,75mm
12
--
3mm
11
3
3,25mm
10
4
3,5mm
--
5
3,75mm
9
6
4mm
8
7
4,5mm
7
8
5mm
6
9
5,5mm
5
10
6mm
4
10.5
6,5mm
5
--
7mm
2
--
7,5mm
1
11
8mm
0
13
9mm
00
15
10mm
000
17
12/12,75mm
--
19
15/16mm
--
35
19mm
--
50
25mm
--

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...