Friday, June 19, 2009

Η δύναμη της αγκαλιάς


Πριν από λίγες μέρες ο γιος μου με αιφνιδίασε με μια σφικτή και πέρα για πέρα συγκινητική αγκαλιά! Είμασταν στην κουζίνα και μιλούσαμε ενώ ετοίμαζα το βραδυνό μας. Από το δωμάτιο του ακουγόταν μουσική, που δεν πολυπρόσεχα. Κάποια στιγμή άρχισε ένα τραγούσι που μιλούσε για τη «μάνα» και μου το αφιέρωσε! Για να είμαι ειλικρινής δεν άκουγα καλά τους στίχους, έπιανα μόνο σκόρπιες λέξεις, άλλωστε είμουν και πάνω από την κατσαρόλα και η προσοχή μου ήταν στραμμένη στο μαγείρεμα. Τότε ξαφνικά ήρθε από πίσω μου και με αγκάλιασε σφικτά σφικτά και γω γύρισα και του έδωσα μερικά στοργικά φιλιά άρχισε να κλαίει!!! Ένιωσα πολύ βαθιά συγκίνηση, γιατί από τότε που μπήκε στην εφηβεία έπαψε το «μαμά» έγινε «μάνα» και τα φιλιά και οι αγκαλιές κόπηκαν μαχαίρι!!!! Τις επόμενες μέρες σκεφτόμουν συνέχεια αυτή την τρυφερή στιγμή μάνας-γιού –να θυμηθώ να ακούσω κάποια στιγμή αυτό το τραγούδι, να δω τι λένε οι στίχοι που τόσο τον συγκίνησαν- και θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει για την δύναμη της αγκαλιάς! Μάλιστα είχα δει πρόσφατα και ένα βιντεάκι από μια κίνηση νέων που προσφέρουν δωρεάν αγκαλιές! Έψαξα λοιπόν στο ιντερνετ σχετικά και βρήκα διάφορα ενδιαφέροντα.


Η Kathleen Keating Schloessinger συγγραφέας του “Η θεραπεία της αγκαλιάς” γράφει: Σε έναν κόσμο που έχει γίνει πιό περίπλοκος, πιό άγριος στις απαιτήσεις που εκφράζονται επάνω στις καρδιές και τα βιβλία τσεπης, έχει παραμείνει ένα εύκολο, δωρεάν δώρο. Η δύναμη του αγγίγματος. Μην γυρίζετε την πλάτη στους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους τελειωτικά άρρωστους ή στους ανθρώπους που χρίζουν μακροπρόθεσμης φροντίδας, επειδή οι ανάγκες τους φαίνονται πέρα από τη δυνατότητά σας να δώσετε. Το ένα πράγμα που χρειάζονται περισσότερο είναι και το απλούστερο, όμως και το πιο βαθύ δώρο που πρέπει να δώσετε. Το ευγενικό σας χέρι να αγγίζει το δικό τους και μια αγκαλιά από την καρδιά σας. Το δώρο του αγγίγματος είναι η ισχυρότερη θεραπεία που μπορείτε να προσφέρετε ο ένας στον άλλον, και είναι η ισχυρότερη θεραπεία που μπορείτε να δώσετε στον ευατό σας. Δώστε γενναιόδωρα και δείτε τον ευατό σας να γίνεται πλούσιος σ’αυτό που μετράει πιό πολύ απ’όλα. Αγκαλιάστε συχνά, αγκαλιάστε καλά… Αγκαλιάζω το πνεύμα σας….
H θεωρία είναι ότι το άγγιγμα δεν είναι μόνο συμπαθητικό.Είναι και αναγκαίο! Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι η υποκίνηση από το άγγιγμα είναι απολύτως απαραίτητη για τη φυσική καθώς επίσης και συναισθηματική ευημερία μας. Το θεραπευτικό άγγιγμα, που αναγνωρίζεται ως ουσιαστικό θεραπευτικό εργαλείο, είναι τώρα μέρος της κατάρτισης των νοσοκόμων σε διάφορα μεγάλα ιατρικά κέντρα. Το άγγιγμα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο, την κατάθλιψη και την ανησυχία, για να υποστηρίξει τη θέληση ενός ασθενή να ζήσει, και για να βοηθήσει τα πρόωρα μωρά που έχουν στερηθεί από το άγγιγμα στον επωαστήρα τους για να αυξηθούν και να αναπτυχτούν.
Τα αποτελέσματα των επιστημονικών διάφορων πειραμάτων πειραμάτων έχουν δείξει ότι το άγγιγμα μπορεί:
- να μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα για τον ευατό μας και για ό,τι μας περιβάλλει
- να έχει μια θετική επίδραση στην ανάπτυξη και το ΔΕΙΚΤΗ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗΣ ενός παιδιού –
Να προκαλέσει μετρήσιμες φυσιολογικές αλλαγές αιτίας στον αγγίζοντα και στον αγγιγμένο
Μόλις τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τη δύναμη του αγγίγματος. Ενώ υπάρχουν πολλές μορφές αγγίγματος, προτείνουμε ότι το αγκάλιασμα είναι εξαιρετικό θεραπευτικό άγγιγμα που συμβάλλει με έναν σημαντικό τρόπο στη θεραπεία και την υγεία.


Η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλό, εγκάρδιο αγκάλιασμα για να σας κάνει να αισθανθείται θέρμη, προστασία και αγάπη, ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο δωρητής. Υπάρχει κάτι πολύ που θεραπευτικό σχετικά με τα αγκαλιάσματα, ειδικά όταν είμαστε μόνοι, καταθλιπτικοί ή στρεσσαρισμένοι. Και ακόμα κι αν οι περισσότεροι από μας μπορούν να το επιβεβαιώσουν , χωρίς απόδειξη από την επιστημονική κοινότητα, έχουν υπάρξει ερευνητικές μελέτες που πράγματι αποδεικνύουν ότι το άγγιγμα μπορεί αισθητά να αυξήσει την φυσική, συναισθηματική και ψυχική καλή κατάσταση μας. Η έρευνα δείχνει ότι το αγκάλιασμα μπορεί πραγματικά να ρίξει την πίεση αίματος, να μειώσει τους χτύπους της καριδάς, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημά μας, να αυξήσει την οξιτοκίνη (ιδιαίτερα στις γυναίκες) που μπορεί να μειώσει το άγχος με τη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης (η ορμόνη της πάλης ή της πτήσης), μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον πόνο, να αυξήσει τα επίπεδα αιμογλοβίνης , πιθανά να εξορκίει την άνοια στα άτομα άνω των 70, και ακόμη να σώσει και ζωές (δείτε την ιστορία πιο κάτω). Η οξιτοκίνη, σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη στο σουηδικό πανεπιστήμιο των γεωργικών επιστημών, «…. αυξάνει τα κατώτατα όρια πόνου και υποκινεί τους διάφορους τύπους θετικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, και προωθεί την ανάπτυξη και τη θεραπεία. Η οξιτοκίνη μπορεί να απελευθερωθεί από τους διάφορους τύπους μη-επιβλαβών αισθητήριων υποκινήσεων, παραδείγματος χάριν από την αφή και τη ζεστασιά».

Ένα από τα πιό συγκινητικά παραδείγματα της θεραπευτικής δύναμης του αγγίγματος είναι μια ιστορία κυκλοφόρησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την Kyrie και Brielle Τζάκσον, πρόωρα δίδυμα (που απεικονίζονται ανωτέρω) γεννημένα το 1995. Στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών στο ιατρικό κέντρο της κεντρικής Μασαχουσέτης στο Worcester, η Kyrie (η μεγαλύτερη των 2, με βάρος 2 λίβρες 3 ουγγιές) άρχισε να αναπτύσσεται, ενώ η αδελφή της Brielle δεν ήταν τόσο καλά, με προβλήματα αναπνευστικά και καρδιακά. Τότε, μια μέρα η Brielle άρχισε να δυσκολεύτεαι με την αναπνοή, μελάνιασε, και άρχισε να έχει λόξυγγα (μια ένδειξη ότι το μικρό της σωματάκι στρεσσαρίστηκε υπερβολικά). Με τον καρδιακό παλμό της επικίνδυνα υψηλό, η νοσοκόμα (Gayle Kasparian) δοκίμασε τα πάντα για να σταθεροποιήσει το μωρό, ματαίως. Θυμόμενη ένα γιατροσόφι, που χρησιμοποιείται σπάνια στις ΗΠΑ, αλλά συναντάται πολύ στην Ευρώπη, η Kasparian αποφάσισε να τοποθετήσει την Brielle με την αδελφή της στο ίδιο κρεβάτι. Μόλις τοποθετήθηκε στον επωαστήρα η Kyrie, η Brielle έγειρε προς την αδελφή της και αμέσως σταθεροποιήθηκε. Η Kyrie τοποθέτησε έπειτα το βραχίονά της γύρω από την Brielle, και έχουμε την εικόνα πιο πάνω. Και τα δύο παιδιά είναι καλά.


12 comments:

BIKY said...

πολυ γλυκια η αωαρτηση σου
να σου ζησει ο κοκλος σου

πουαντερι said...

Αει στο καλο σου πια!!!!
με εκανες και εκλαψα!!!

Πλεκτό Εγκώμιο said...

Εύα καλή σου μέρα! Η ανάρτηση σου αυτή με άγγιξε πάρα πόλυ και συγκινήθηκα ακόμα περισσότερο! Σου εύχομαι μέσα απο την καρδιά μου οι αγκαλιές του γιού σου να είναι πάντα έτσι όπως μας περιγράφεις, να είσαι καλά και να τον χαίρεσαι! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!

olivetreegirl said...

Πολύ συγκινητική και ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Εύα μου! Να το χαίρεσαι το παλικάρι σου!!
Σ' ευχαριστώ πολύ για το βραβείο!!!!

Δημιουργία said...

Η αγκαλιά είναι πάντα μια ζεστή φωλιά και γι'αυτόν που τη δίνει, αλλά και γι'αυτόν που τη δέχεται. Ειδικά όταν είναι από αγαπημένα πρόσωπα, γίνεται ακόμα πιο ζεστή. Θέλω να σ'ευχαριστήσω για το βραβείο που μου έδωσες. Με χαροποίησε ιδιαίτερα.

Rachel said...

ohhh eve, such a moving post! i enjoyed reading about that sweet, surprising moment with you son... and yes i have read about the power of hug and it's nice to read about it all over again. Those photos are soooo heartwarming! thank you!

Πλεκτό Εγκώμιο said...

Καλημέρα! Πέρνα απο τη γειτονιά μου!Έχω κάτι για σένα!

Χριστιάνα said...

Συγκινητική, δυνατή ανάρτηση αυτή creationsbyeve! Σπάνια διαβάζω ολόκληρες τόσο μεγάλες αναρτήσεις, αλλά αυτή... είναι το κάτι άλλο. Τελικά δεν έχεις ταλέντο μόνο στα χέρια... αλλά και στο γράψιμο! Μας κέρδισες για άλλη μια φορά!

kiki said...

Είσαι τυχερή που μπορείς να έχεις μια τέτοια αγκαλιά!!!

X by Leina Neima said...

:) warm hugs from me, this is so true...

BlossomingTree said...

So sweet. :-)

glasfaden said...

Touching post, Eve! *big hugs*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...