Sunday, January 10, 2010

το πλέξιμο επιστρέφει στο σχολείοΌταν πήγαινα στο γυμνάσιο, είχαμε μάθημα οικοκυρικών. Εκεί έμαθα ράψιμο και πλέξιμο, θυμάμαι ότι είχαμε και εργασίες να κάνουμε, είχα φτιάξει μια σαλιάρα και μια ποδιά ολόκληρη ραμένη στο χέρι! Στην σύγχρονη Ελλάδα βέβαια, αυτές οι τέχνες θεωρούνται ντεμοντέ. Σε πιο εξελιγμένες χώρες όμως όπως η Αμερική, το πλέξιμο επέστρεψε στα θρανία.

Το “ Craft Yarn Council of America" σε μια πρωτοβουλία μαζί με το Scholastic Inc και το «Warm Up America”, έχει ξεκινήσει ένα έργο εκμάθησης πλεξίματος στο σχολείο, μοιράζοντας πάνω από 40.000 κιτ πλεξίματος σε σχολεία σε περίπου 10.000 τάξεις με μαθητές ηλικίας 8-12 ετών. Tα κιτ περιλαμβάνουν ένα πόστερ με οδηγίες για αρχάριους, ιστορία του πλεξίματος  και πληροφορίες για το "Warm Up America". Οι μαθητές ενθαρρύνονται να ολοκληρώσει ο καθένας ένα τετράγωνο κομμάτι και να διδάξει σε έναν νεότερο μαθητή πως να πλέκει.Τι γράφει στην ιστοσελίδα του το για τους λόγους διδασκαλίας του πλεξίματος:Η εκμάθηση πλεξίματος με βελόνες και με το τσιγγελάκι είναι διασκέδαση, δημιουργική και οφελεί τα παιδιά  με ποικίλους τρόπους. Με την τρέχουσα δημοτικότητα αυτών των τεχνών και της ποικιλίας των νημάτων και των μοντέρνων σχεδίων που είναι  διαθέσιμα, είναι επίσης εύκολο να ενδιαφερθούν για την εκμάθηση, και είναι ένα οικονομικώς αποδοτικό πρόγραμμα.
Όπως πολλοί δάσκαλοι και γιατροί βεβαιώνουν, η βελτίωση σημειώνεται σε:

• Λεπτό συντονισμό μηχανών
• Ανάγνωση
• Μαθηματικά
• Κατανόηση
• Κριτική σκέψη και επίλυση προβλημώτων
Επιπλέον, το πλέξιμο και το τσιγγελάκι είναι πολύτιμα εργαλεία για «τα μαθήματα ζωής»:

- Υπευθυνότητα –οι μαθητές είναι υπεύθυνοι  για να φέρουν το πλεκτό τους στην τάξη
- Ικανότητα στην συγκέντρωση και εκτέλεση – η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων είναι μια βαθμιαία διαδικασία 
- Επιμονή-τα πλεκτά θέλουν  χρόνο και υπομονή για να ολοκληρωθούν
- Θετική κοινωνική συμπεριφορά και ομαδική εργασία-προγράμματα όπως το "Warm Up America" απαιτούν μια ομάδα για να εργαστεί μαζί για να ολοκληρώσει το στόχο της
- Χρήση διαθέσιμων υλικών – προκαλεί τους μαθητές να είναι δημιουργικοί με τα υλικά που έχουν για να δουλέψουν
- Η προσωπική υγιεινή – οι μαθητές μαθαίνουν γρήγορα ότι βρώμικα χέρια σημαίνουν βρώμικο νήμα

H Judith Symonds και η  Cat Bordhi επίσης αναφέρουν την διδακτική προσέγγιση πολλαπλής Νοημοσύνης (ΜΙ) του Δρ. Howard Gardner για να καταλάβει κανείς καλύτερα τους λόγους για τους οποίους έχουν συμπεριλάβει αυτές τις δεξιότητες στα βιογραφικά τους. Ο Gardner,ψυχολόγος και νευρολόγος, είναι καθηγητής γνώσης και εκπαίδευσης στο
Harvard Graduate School of Education. Η θεωρία του (ΜΙ) «προκαλεί τις παραδοσιακές πεποιθήσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της γνωστικής επιστήμης,» αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι εκμάθησης και υπάρχουν οφέλη στην πιο ενεργή εμπλοκή των παιδιών στη διαδικασία εκμάθησης.
Ο Gardner περιγράφει εννέα διαφορετικά είδη νοημοσύνης μέσω των οποίων οι άνθρωποι μαθαίνουν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κοινωνία και να αναπτύσσουν τις δεξιότητες που λύνουν τα προβλήματα. Μεταξύ των εννέα σημείων του είναι «σωματική/κιναισθητική νοημοσύνη,» η ικανότητα να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το σώμα σας ή μέρη του σώματός σας (τα χέρια σας, τα δάχτυλά σας, τα μπράτσα σας) για να λύσετε ένα πρόβλημα, ή να κάνετε κάτι… «το πλέξιμο και το τσιγγελάκι, που δεσμεύει και τα δύο χέρια, είναι παραδείγματα.
Οι πολλαπλές προσεγγίσεις του Gardner στην εκμάθηση απεικονίζονται επίσης στα βασικά συμπεράσματα της «Ακαδημαϊκής Αξίας  των εμπράγματων προγραμμάτων τεχνών στα δημοτικά σχολεία»   μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιχείρησης έρευνας εκπαίδευσης , για το ίδρυμα τεχνών και χόμπι . Υποστηρίζουν τα οφέλη αυτού του τύπου εκμάθησης. Μεταξύ των συμπερασμάτων ήταν:
• 96% των δασκάλων συμφώνησε ότι οι σπουδαστές δείχνουν μεγαλύτερη περιέργεια για τη μονάδα εκμάθησης όταν περιλαμβάνεται και η χρήση των χεριών τους στην εκπαιδευτική προσέγγιση.
• 90% των δασκάλων είπε ότι προγράμματα που περιλαμβάνουν πρακτική εξάσκηση βοηθούν στην κατανόηση βασικών ιδεώ, καθώς επίσης και ευρύτερων εννοιών.
• 85% των δασκάλων είπε ότι οι σπουδαστές εργάζονται συνεταιριστικά στα προγράμματα χειροποίητων τεχνών.
• 82% των δασκάλων είπε ότι τα προγράμματα χειροποίητων τεχνών βοηθούν τους μαθητές τους εφαρμόζουν τις πληροφορίες στις νέες ή διαφορετικές καταστάσεις.
• 54% των δασκάλων είπε ότι αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα καλά ταιριαγμένη για τους μαθητές που έμαθαν αποτελεσματικότερα στις μη παραδοσιακές προσεγγίσεις, όπως οι οπτικοί ή κιναισθητικοί τύποι εκμάθησης, οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ή οι μαθητές που δεν είναι τα Αγγλικά η μητρική τους γλώσσα.

4 comments:

πουαντερι said...

Υπεροχο δεν ειναι;!
Τι καλα να γινοταν και στα Ελληνικα σχολεια.
Και εγω στο γυμνασιο εμαθα να πλεκω με τις βελονες απο μια καθηγητρια οικοκυρικών Κρητικιά που μας μαλωνε οταν δεν προσεχαμε το πλεκτο μας και το λερωναμε.
Αλλά οπως παντα τελευταιοι εμεις και καταϊδρωμένοι....

ΕΛΕΝΑ said...

Λοιπόν, το πλέξιμο με βελόνες και βελονάκι, το πρόλαβα κι εγώ στο σχολείο, στο μάθημα των Οικοκυρικών.
Τότε το σχολείο μας ήταν μόνο θηλέων.
Καλή και όμορφη εβδομάδα εύχομαι!

Tina said...

Εγώ παιδιά έκανα κέντημα στο δημοτικό. Όλες οι παραδοσιακές τεχνικές μπορούν να γίνουν πολύ φρέσκες με ταλέντο και φαντασία. Αλλά το ελληνικό σχολείο δεν έχει καλές σχέσεις με τη δημιουργικότητα.

kiki said...

Στο γυμνάσιο έκανα κι εγώ οικοκυρικά και μάθαμε πόσα πράγματα. Στην Αμερική, αν μπεις σε κατάστημα με είδη χόμπυ, θα πάθεις από τη μεγάλη ποικιλία ειδών που υπάρχει για το πλέξιμο. Στη Γερμανία πλέκουν επίσης και βρίσκεις υλικά μέχρι και στο σμ, πρέπει να το ξέρεις καλύτερα από μενα. Στη Φινλανδία, με το καλύτερο εκπ/κό σύστημ,α το ράψιμο/πλέξιμο διδάσκεται υποχρεωτικά στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 14. Μετά το έχουν σαν επιλογή. Έχω φίλη που διδάσκει πλέξιμο κλπ εκεί... Φαντάσου τον έλληνα γονιό, να πεις ότι θα διδάξεις στο γιόκα του πώς να ράβει ένα κουμπί...Ή πλέξιμο... Ε ρε γλέντια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...