Sunday, April 27, 2008

Πλέξιμο, μόδα και ψυχοθεραπεία μαζί

Δεν είναι μόνο ότι όλο και περισσότερεs γυναίκεs (και πολλοί άνδρες όλων των ηλικιών αναζη- τούν κουβάρια από αγνό, παρθένο μαλλί και βελόνεs σε όλα τα μεγέθη με μανία, και ότι ανάμε- σά τουs συγκαταλέγονται και διασημότητεs όπωs η Μαντόνα, η Κάμερον Ντίαζ, η Τζουλιάν Μουρ, η Γκόλντι Χον, η Χίλαρι Σουόνκ, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Είναι ότι τώρα που η συγγραφέas Κέιτ Τζέικομπs έγραψε το πρώτο τns μυθιστόρημα για ένα μαγαζί με νήματα και βελόνεs στη Νέα Υόρκη, κέντρισε το ενδιαφέρον τηs Τζούλια Ρόμπερτs, που ανήκει κι εκείνη σε γκρουπ πλεξίματοs, η οποία δήλωσε ότι θέλησε να αναλάβει την παραγωγή για να μεταφέρει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη.
Αλλωστε, η Τζούλια Ρόμπερτs ήταν από τις πρώτεs που διάβασαν το «The Friday night knitting club», το βιβλίο που φρόντισε να τns στείλει προσωπικά η Τζέικομπs, η οποία μέχρι πρότινοs συνεργαζόταν με περιοδικά και τώρα δεν προλαβαίνει να δίνει συνεντεύξειs και να ετοιμάζει περιοδεία στην Αμερική και τον Καναδά. Και το πλέξιμο; Τι σχέση μπορεί να έχει με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο;
«Το πλέξιμο είναι παντού» λέει. «Οι φίλεs μου πλέκουν κι εγώ πλέκω. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε με μεγάλη νοσταλγία. Ετσι όπωs έχουν γίνει τα πράγματα, οι άνθρωποι κοι- τούν τις παλιέs, καλέs ημέρεs για να ανακαλύψουν σταθερέs αξίεs. Η γιαγιά μου έπλεκε, όπωs πλέκει σήμερα η αδερφή μου. Εγώ ανακάλυψα τη μαγεία του πλεξίματοs ωs ενήλικη».
Και αν αναρωτιέστε τι πλέκει η νέα γενιά, θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι φτιάχνουν από θήκεs για τα κινητά τουs τηλέφωνα αλλά και για τα iPods τουs, μέχρι κάλτσεs, πορτοφόλια, καπέλα, πλεκτά καλώδια. Μαλλιά κοuβάρια δηλαδή. Οπωs εξηγεί η Κέιτ Τζέικομπs, «το καλό με το πλέξιμο είναι ότι ακόμη κι αν παρατήσειs αυτό που έχειs ξεκινήσει, δεν υπάρχουν προθεσμίεs, οπότε μπορείs κάλλιστα να αρχίσειs κάτι και μετά να το αφήσειs στην άκρη μέχρι να ξαναβρείs τη διάθεση και τον χρόνο».
Η ποικιλία πλέον στα είδη πλεξίματοs είναι τεράστια με έμφαση στα πολυτελή νήματα. «Στο παρελθόν, στην εποχή των γιαγιάδων μαs, οι γυναίκεs δεν έπλεκαν κασμιρένιεs κάλτσεs αλλά πρακτικέs κάλτσεs για τον σύζυγο και τα παιδιά. Τώρα όλα έχουν να κάνουν με το να δημιουργήσειs ελεύθερο χρόνο για να πλέξειs κάτι πολυτελέs. Εί ναι ένα είδοs αποπλάνησηs».
Στο πλέξιμο όλα επιτρέπονται. Και τα διαλείμματα, και τα λάθη. Και επιπλέον είναι και για άντρεs, με αρκετέs διασημότητεs, όπωs ο Ράσελ Κρόου, να πλέκουν κασκόλ και πουλόβερ σαν ένα είδοs ψυχοθεραπείαs. Στην Αμερική μόνο υπάρχουν 38 εκατομμύρια ερασιτέχνεs και... επαγγελματίεs φαν, με το πλέξιμο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων χόμπι (πρώτη είναι η κηπουρική). Ο λόγοs; Καταπολεμά το στρεs, βγάζει τη δημιουργικότητα που κρύβουμε μέσα μας, λειτουργεί σαν φάρμακο, σου δίνει μια αίσθηση ολοκλήρωσηs και κατά- κτησηs, σε φέρνει σε επαφή με τον εαυτό σου. Είναι η νέα γιόγκα. Προσφέρεται και για τουs μαθnτέs. Διδάσκεται και σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία καθώs όπωs λένε, μέσα από το πλέξιμο, μαθαίνει κανείς μαθηματικά, αυτοσυγκέντρωση, δεξιοτεχνία. Οπωs λέει και η ιδρύτρια τns ομά- δαs πλεξίματοs Stitch 'η 'Bitch, Μπρέντα Τζάνιs, «Kaνείς δεν πλέκει επειδή είναι τηs μόδαs ή επειδή το λένε τα περιοδικά ή επειδή το κάνει η Τζούλια Ρόμπερτs. Πλέκουν επειδή είναι διασκεδαστικό. Και συνεχίζουν να πλέκουν επειδή όταν το αρχίσεις, δεν μπορείs να σταματήσειs. Αυτό είναι και το μοναδικό του μειονέκτημα. Το πλέξιμο είναι εθιστικό». Καλού κακού, αγοράστε ένα ζευγάρι βελόνεs. Το Νο 7 ενδείκνυται για το ξεκίνημα.
Της ΣΑΝΤΥΣ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
H KAΘHMEPINH 20-1-2007

1 comment:

Anonymous said...

Έπεσα στα χέρια ειδικών που με απροσανατόλισαν και με ξεπουπούλιασαν οικονομικά.

Έχω μια κόρη 14 ετών που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Δεν γράφει στραβά ή ανάποδα, διαβάζει κανονικά, δεν μπορεί να μάθει/ αποστηθίσει/ συλλέξει σημαντικά στοιχεία/ συνοψίσει/ επιλέξει κυριότερά του (ο,τιδήποτε φανταστείτε) μπροστά σε μια σελίδα βιβλίου του σχολείου, κυρίως ιστορίας ή γεωγραφίας.
Λόγω της δυσκολίας της σε κάθε σχολείο επιλέγει να κάνει παρέα μόνο με προβληματικά/ παραβατικά παιδιά και μας φέρνει πάντα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που μας σπρώχνουν σε απελπισμένες πράξεις (αλλαγή σχολείου, αλλαγή "ειδικών" κλπ). Ότι χαρίσματα έχει φροντίζει με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσει, προκειμένου να μη διαφέρει στην προβληματική φίλη της (φρόντισε να ξεχάσει τα πορτογαλικά της, αποπειράται να κάνει το ίδιο στα γαλλικά της, στράβωσε τα μπροστινά της δόντια για να βάλει σιδεράκια όπως η φίλη της, καθόταν με τα γόνατα να συγκλίνουν προς τα μέσα και να ενώνονται ώστε να στραβώσουν ενώ η ίδια παλιάέτρεχε με τα δυνατά πόδια της σαν δρομέας, προσπαθεί σε πάρτυ να τρώει τούρτα ενώ τη σιχαίνεται κλπ).

Έχει μεγάλη κλιση στο μπαλέτο και στο πιάνο (όπου μαθαίνει και προετοιμάζει περισσότερα από ότι της δίνεται κλπ) Μακάρι να υπήρχε ένας κόσμος που να μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα ταλέντα χωρίς να χρειάζονται και οι λοιπές γνώσεις. Δυστυχώς έχω παρακολουθήσει προφορικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθαριστριών από το δημόσιο και για λόγους συναγωνισμού τις ρώταγαν τι γνωρίζουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι θεραπευτικές εισηγήσεις των ειδικών στα χέρια των οποίων έπεσα και με αφαίμαξαν ήσαν (δεν είναι όλες οι απόψεις του ίδιου ατόμου):

- Δεν έχει δυσλεξία (Λες και υπάρχει ένας διαχρονικά ισχύων ορισμός της δυσλεξίας.Και εγώ είχα δυσλεξία τα χρόνια μου και την αντιμετώπισαν με το ξύλο και τον εξευτελισμό).

- Θα ασχοληθούμε με την προσωπικότητά της μόνο. (Δεν μου απαντάνε όμως στο ερώτημά μου "Δέστε δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι για να μαθαίνουν τα δυσλεκτικά παιδιά. Γιατί αυτές τις μεθόδους να τις ανακαλύψουμε εμείς -μαζί με τους κατάλληλους ειδικούς - όταν η κόρη μου θα είναι 26 ετών και όχι τώρα;

- Αφήστε τη να μείνει στην ίδια τάξη. Καλό θα της κάνει( Όμως εγώ έχει διαβάσει διάφορα βιβλία και άρθρα για τη δυσλεξία, και πουθενά δεν λέει ότι θεραπεύεται με το να μείνει το παιδί στην ίδια τάξη).

- Πηγαίνετε στον τάδε που είναι ειδικός στο να προετοιμάζει δυσλεκτικά παιδιά στο σχολείο και στο τέλος τους περνάει η δυσλεξία. Πήγα και πέρασα τη χρονιά με άθλιες συνθήκες. Ο ειδικός κάθε φορά απήύδηζε προσπαθώντας να της μάθει κάτι, δεν τα κατάφερνε, έλεγε ότι η κόρη μου κουράστηκε και "έχει κατεβάσει τα ρολλά" και μου έδινε μερικές σελίδες γεμάτες με κείμενο το οποίο εγώ ο μή ειδικός θα αναλάμβανα να της τα περάσω στο μυαλό -σαν να ήταν ένα φάξ - προτού κοιμηθεί το βράδυ.

- Να κάνετε οικογενειακή θεραπεία. Εσείς η κόρη σας και η γυναίκα σας. Θα είμαι εγώ και ένας άλλος συντονιστής. Γιατί ο άλλος (ο μπακαλόγατος); Γιατί έτσι γίνεται η ομαδική θεραπεία. Μπορείτε κυρία μου να μου δείξετε σε ένα από τα βιβλία της ομαδικής θεραπείας που έχετε στη βιβλιοθήκη σας να αναφέρει ότι θα υπάρχει και δεύτερος θεραπευτής; Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Και τι με αυτό; Και στη Βραζιλία σε ορισμένες περιοχές κάνουν βουντού. Πόσο θα κοστίσει; 140 η συνεδρία (70 αυτή και 70 ο ειδικευόμενος μπακαλόγατος). Τι λέτε κυρία μου;(Και η θεραπεύτρια καπνίζει σαν φουγάρο μπροστά στην κόρη μου χωρίς να ζητάει συγγνώμη ή άδεια, παρόλο που απαγορεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Σκέψου να προστεθεί και ο μπακαλόγατος που να καπνίζει τσιμπούκι!)
- (στη γυναίκα μου) Να μετάσχετε σε ομαδική θεραπεία (σε ένα κατερειπωμένο σπίτι). Θα είναι γονείς παιδιών; Όχι αποκλειστικά, μπορεί μερικοί να είναι γονείς αλλά μπορεί και να μην είναι. Θα το σκεφτώ. Προτού φύγετε, παρακαλώ να με πληρώσετε. 150 Ευρώ. Θα σας ετοιμάσουμε την απόδειξη την επόμενη βδομάδα, να τη ζητήσετε από την κυρία Βάνα.

- Δεν έχει μαθησιακά προβλήματα. Είναι ιδιοφυϊα η κόρη σας. Εσείς οι γονείς έχετε πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνετε ατομικές θεραπείες ο καθένας σας. Και η κόρη μας; Η κόρη σας δεν έχει τίποτα. 120 Ευρώ. Θα μου δώσετε απόδειξη; Όχι, δεν δίνω αποδείξεις, είμαι πανεπιστημιακός. τότε και εγώ δεν πληρώνω. Μα μου φάγατε την ώρα.. Λυπάμαι. Ωραία θα σας δώσω απόδειξη για 30 ευρώ. Τότε και εγώ θα σας πληρώσω 30 ευρώ.

Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση ως προς το τι να κάνω; Η κόρη μου με τόσες επισκέψεις και τέτοια παραπληροφόρηση δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα και αν είμαστε φοβεροί εγκληματίες η γυναίκα μου και εγώ (φανταστείτε με να είμαι σαν τον Αυστριακό!), πάλι υπάρχει υποχρέωση των ειδικών να τη βοηθήσουν σήμερα και όχι όταν γίνει 26 ετών. Οι ειδικοι της έχουν βάλει στο μυαλό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας και γι' αυτό εκείνη δεν μπορεί να μάθει τη μετάφραση των Αρχαίων.

Φυσικά (στην Ελλάδα πάντα έχουμε συμβουλές και επιχειρήματα) μπορεί να πεί κανείς «γιατί δεν πάτε σε κάποιο ειδικό κέντρο του δημοσίου για τα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα;» Σε αυτούς τους φορείς αν δοκιμάσετε να τηλεφωνήσετε για να κλείσετε ραντεβού, θα πάρετε την απάντηση ότι έχετε σειρά προτεραιότητας για να σας δουν μετά από ένα χρόνο. Δοκιμάστε!

Αν προσφύγετε στο Συνήγορο του Πολίτη σας απαντούν ότι α) "ναι μεν η ιατρική περίθαλψη είναι συνταγματικό σας δικαίωμα, αλλά εδώ υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, όπως δηλώνουν οι συγκεκριμένοι φορείς", β)"μπορείτε να κάνετε αγωγή αποζημίωσης κατά του δημοσίου για παραλείψεις των οργάνων του, με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα εάν θεμελιώσετε τη βλάβη που υπέστη η κόρη σας από την παράλειψη...

Η αγωγή εκδικάζεται μετά από 3 1/2 με 4 χρόνια και αν υπολογίσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση κερδίσετε, το δημόσιο θα κάνει έφεση και αναίρεση οπότε μπορείτε να έχετε την απόφαση που θα σας δικαιώνει τελεσίδικη μετά από 7-8 περίπου χρόνια.

Βέβαια δεν είναι εύκολο να έκτέλέσετε απόφαση κατά του δημοσίου, οπότε μπορείτε να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), αλλά θα πρέπει να προσέξετε να ασκήσετε την προσφυγή εντός 6 μηνών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (μετά από αναίρεση κλπ). Η εκκρεμοδικία κρατάει περίπου 8-10 χρόνια και μάλλον θα κερδίσετε την υπόθεση με μια συμβολική αποζημίωση, εκτός αν στο μεταξύ ο αρμόδιος φορέας αποφασίσει να καλέσει την κόρη σας για εξέταση..".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...