Sunday, March 15, 2009

Οι χαρές και τα τεχνάσματα του σύγχρονου πλεξίματος

από τον Νickolas Forrest, στο blog.absolutearts.com, 4/2/2009

Η παλαιά τέχνη του πλεξίματος έχει αρχίσει πρόσφατα να κάνει επιστροφή, αλλά όχι στην ίδια μορφή ή με τους ίδιους σκοπούς γνωρίζουμε όλοι. Πάνε οι ημέρες από τα πετσετάκια του τσαγιού, τα βαρετά κασκώλ και τα φοβερά πουλόβερ που είχαν απλά λειτουργικότητα και πρακτικότητα, μια νέα εποχή του πλεξίματος έχει ξεκινήσει. Αυτό που θεωρήθηκε μιά φορά ντεμοντέ τρόπος να περνά η ώτα, έχει γίνει τώρα ένα μοντέρνο και μοδάτο καλλιτεχνικό μέσο καθώς επίσης και μια νέα μορφή κοινωνικής δραστηριότητας.
Ακόμη και μερικοί από τον α-κατάλογο του Hollywood έχουν αρχίσει τις βελόνες με την Kate Moos, την Julie Roberts, την Cameron Diaz, την Madonna, το Russell Crowe και την Geri Halliwell που έχουν όλοι ανακαλύψει τις χαρές του πλεξίματος, γεγονός που είναι σίγουρο ότι αυξήσει το προφίλ της τέχνης ακόμη περισσότερο.
Υπάρχουν τόσα πολλά παράξενα και θαυμάσια πράγματα που γίνονται, από τα οποία το πιο σκανδαλιστικό είναι οι πρακτικές μιας ομάδας καλλιτεχνών που τους έχει δοθεί ο όρος «πλέκτριες αντάρτες». Τώρα προτού να αρχίσετε να φαντάζεστε στρατιώτες που φοράνε φούμο και που πηδούν από ελικόπτερα Apache, οι «πλέκτριες αντάρτες» είναι βασικά οι καλλιτέχνες γκράφιτι του υφαντικού κόσμου. Τίποτα δεν είναι ασφαλές από τους πολεμιστές μαλλιού και τα ninjas βελόνων που ασκούν τις κινήσεις τους κάτω από την κάλυψη του σκοταδιού, αφήνοντας στα πάντα, από τις ακτίνες ποδηλάτων, έως σε δέντρα και σε αγάλματα το πλεκτό τους στίγμα. Ένα από τα μεγάλα πράγματα για τα πλεκτά γκράφιτι είναι ότι κάνει ότι το χρωματισμένο γκράφιτι, εκτός από τη ζημία στην ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων, μεγαλοφυία!!
Με τόσα πολλά χρώματα και τύπους νημάτων διαθέσιμους, έναν ατελείωτο αριθμό τρόπων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έναν σύγχρονο πολιτισμό τέχνης που αγκαλιάζει το ασυνήθιστο και μοναδικό, δεν εκπλήσσει το ότι ο καλλιτέχνης έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το ταπεινό νήμα για να εκφραστεί. Εκτός από το ότι έχει δώσει στους καλλιτέχνες κάτι νέο για να πειραματιστούν, το πλέξιμο έχει επίσης, δώσει άνοδο σε μια νέα μορφή πολιτικού ακτιβισμού γύρω από τη χρήση της δραστηριότητας του πλεξίματος ως μορφή έκφρασης. Σύμφωνα με τον ιστοχώρο glittyknittykitty, ο «Πλεκτιβισμός» είναι:
1. ένα δόγμα που υπογραμμίζει τη σφριγηλή ή στρατευμένη δραστηριότητα πλεξίματος, π.χ. η χρήση του πλεξίματος στις μαζικές διαδηλώσεις, αστικές επεμβάσεις, στους αμφισβητούμενους, ασυνήθιστους ή προκλητικούς τρόπους, ειδικά πολιτικούς, σκοπούς.
2. η συστηματική χρήση του πλεξίματος για τις πολιτικές άκρες.
Aν και τα αντικείμενα που δημιουργούνται από πλέκτριες είναι απολύτως φανταστικά, υπάρχουν περισσότερα στο πλέξιμο από το ολοκληρωμένο προϊόν. Η διαδικασία δημιουργίας ενός τέτοιου έργου τέχνης είναι τόσο ακέραια στην εργασία όσο το τελικό προϊόν, επειδή είναι η πραγματική διαδικασία της δημιουργίας που δίνει σε κάθε εργασία μια ιστορία και μια ψυχή. Κάθε βελονιά αντιπροσωπεύει μια στιγμή που στο χρόνο θα μπορούσε να συνδεθεί με οποιοδήποτε αριθμό διαφορετικών γεγονότων, σκέψεων, συναισθημάτων και συγκινήσεων που κάνουν έτσι κάθε πλεκτό κομμάτι ένα συναισθηματικά και πνευματικά φορτωμένο αντικείμενο.
Τόσο μεγάλο μέρος της τέχνης που παράγεται αυτές τις μέρες είναι μειλίχιο, κλινικό και απλά βαρετό που αποτρέπει τους ανθρώπους από τη σύνδεση με και την αλληλεπίδραση με τον καλλιτέχνη και την εργασία του. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο πλέξιμο είναι αφής, υφής και ακατέργαστα, που κάνει τις πλεκτές εργασίες όλο και πιο πολύ ελκυστικές, γεμάτες χαρακτήρα και παρεμφατικές, Αντί της αποσύνδεσης από το θεατή, τα περισσότερα πλεκτά έργα της τέχνης προσκαλούν και επιτρέπουν στο θεατή για να δοκιμάσουν, να αλληλεπιδράσουν και να συνδεθούν με κάθε εργασία.

Αγαπώ ακριβώς ολόκληρη την έννοια του πλεξίματος και ως μορφή τέχνης και ως δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η εθιστική δραστηριότητα θα συνεχίσει να κερδίζει την ορμή που έχει, έτσι το καλύτερο είναι να αρχίσετε να πλέκετε τώρα ώστε να μην μείνετε πίσω. Πιστέψτε με, θα το αγαπήσετε.
8 comments:

πουαντερι said...

ΤΕΛΕΙΟ!!!!
Φανταζεσαι να μου την δωσει κανενα βραδυ κι εμενα εδω μεσα χωρις τηλ. και να βγω εξω να παω να ντυσω με πλεκτα τον δρομεα;!
Δεν ειναι και ασχημη ιδεα μιας και δεν μου αρεσει και πολυ αυτο το γυαλινο αγαλμα;!

Πλεκτό Εγκώμιο said...

Αχ βρε Εύα!Τι να σχολιάσει κανείς σε αυτά τα φανταστικά κείμενα!Φιλιά πολλά.

Alexandra said...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον! Και τι ωραίος τρόπος να πάρουν λίγο χρώμα οι πόλεις!

kraplap said...

interesting read Eve ! like that lantern pole !

ingermaaike said...

coolnes, knitting taken to the next level!

kiki said...

Πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο. Πολύ όμορφα γραμμένο το κείμενο Εύα!

πουαντερι said...

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΗ ΜΟΥ ΞΕΧΑΣΤΕΙς!!!!

olivetreegirl said...

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο!!! Το πλέξιμο είναι πράγματι υπέροχο και εθιστικό, αλλά τόσο ακριβά που είναι τα μαλλιά και τα νήματα, δεν νομίζω ότι θα έντυνα ποτέ έναν ολόκληρο τοίχο!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...