Monday, March 2, 2009

Δαντέλα

Η δαντέλα είναι ένα διάτρητο πλέγμα από λεπτές κλωστές, διαταγμένες σε διάφορα κοσμητικά σχέδια που επαναλαμβάνονται. Συνήθως έχει το σχήμα ταινίας και η μια της πλευρά τελειώνει σε γλώσσες σαν κύμα, χρησιμοποιείται σαν τελείωμα ή κόσμημα ρούχων.

Η δαντέλα είναι πλέγμα υφαντό, ειδικής μορφής. Πλέκεται με βάση καθορισμένη τεχνική μέθοδο. Στην εκτέλεση χρησιμοποιείται βελόνα με στρογγυλή αιχμή, αγκυροβελόνα (βελονάκι), κερκίδα (σαΐτα) ή περιστρεφόμενο υφαντικό ιστό. Κατασκευάζονται από νήμα λινό, βαμβακερό ή μάλλινο, ανάλογα με το είδος και την ποιότητα της δαντέλας. Οι δαντέλες αρχικά κατασκευάζονταν με διάκενα, που σχηματίζονταν με τη αφαίρεση νημάτων ή πάνω σε αμοργινό ύφασμα (τούλι) ή πάνω σε πλέγμα λινού και μεταξωτού υφάσματος. Η κατασκευή δαντέλας είναι μια αρχαία τέχνη. Αληθινή δαντέλα δεν έγινε πριν από τον 15ο και 16 ο αιώνα. Μια αληθινή δαντέλα δημιουργείται όταν περιτυλίγεται ένα νήμα, στρίβεται ή πλέκεται σε άλλα νήματα ανεξάρτητα από ένα υποστηριζόμενο ύφασμα. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν το λινό, το μετάξι, ο χρυσός, ή τα ασημένια νήματα. Τώρα η δαντέλα γίνεται συχνά με βαμβακερό νήμα. Η κατασκευασμένη δαντέλα μπορεί να αποτελείται και από συνθετική ίνα. Μερικοί σύγχρονοι καλλιτέχνες φτιάχνουν δαντέλα με έναν λεπτό χαλκό ή με ασημένιο σύρμα αντί για νήμα.


Τύποι δαντέλας

Υπάρχουν πολλοί τύποι δαντέλας, που καθορίζονται από τον τρόπο κατασκευής. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Δαντέλα βελόνων: γίνεται χρησιμοποιώντας βελόνα και νήμα. Αυτή είναι η πιό ευέλικτη τέχνη κατασκευής δαντέλας. Ενώ μερικοί τύποι μπορούν να γίνουν γρηγορότερα από την λεπτότερη το κοπανέλι, άλλες είναι πολύ χρονοβόρες. Μερικοί καθαρολόγοι θεωρούν τη δαντέλα βελόνων ως την ύψιστη τέχνη κατασκευής δαντέλας. Οι λεπτότερες παλαιές δαντέλες βελόνων ήταν φτιαγμένες από ένα πολύ λεπτό νήμα που δεν κατασκευάζεται σήμερα.

Κοφτό ή ασπροκέντι: Η δαντέλα που κατασκευάζεται με την αφαίρεση των νημάτων από ένα υφαμένο υπόβαθρο, και τα υπόλοιπα νήματα που τυλίγονται ή που γεμίζουν με την κεντητική.

Κοπανέλι (δαντέλα μασουριών) όπως το όνομα προτείνει, γίνεται με μασούρια και ένα μαξιλάρι. Τα μασούρια, που είναι από ξύλο, κόκκαλο ή πλαστικό, νήματα λαβής που είναι υφαμένα μαζί και στερεωμένα με καρφίτσες που κολλιούνται στο σχέδιο πάνω στο μαξιλάρι. Το μαξιλάρι περιέχει άχυρο, κατά προτίμηση άχυρο βρωμών ή άλλα υλικά όπως το πριονίδι, styrofoam μόνωσης ή ethafoam. Η δαντέλλα Chantilly είναι ένας τύπος δαντέλας μασουριών.

Δαντέλα κορδονέτο: το κορδονέτο γίνεται δαντέλα καθώς εργάζεται, ή χρησιμοποιείται μια χειροποίητη υφασμένη λουρίδα που διαμορφώνεται σε ένα σχέδιο, κατόπιν που ενώνεται και που εξωραΐζεται με τη δαντέλα βελόνων ή μασουριών.

Δεμένη δαντέλα: συμπεριλαμβανομένου Macramé και της σαίτας. Η δαντέλλα Tatted γίνεται με μια σαΐτα ή μια βελόνα μπιμπιλών.

Πλεγμένη δαντέλα: πλέκεται με το βελονάκι.

Πλεκτή δαντέλα: συμπεριλαμβανομένης της δαντέλας Shetland, όπως το «σάλι γαμήλιων δαχτυλιδιών», ένα δαντελένιο σάλι τόσο λεπτό, ώστε να μπορεί να τραβηχτεί μέσα από το γαμήλιο δαχτυλίδι.

Μηχανοποίητη: οποιοσδήποτε τύπος δαντέλας κατασκευασμένος με τη χρησιμοποίηση των μηχανικών μέσων.Ιστορία της δαντέλας
Ιστορική αναφορά στη δαντέλα γίνεται στη Βίβλο στο βιβλίο της εξόδου (έξοδος 28:28, βασιλιάς James Version). Η δαντέλα χρησιμοποιήθηκε από την ιεροσύνη της πρόωρης καθολικής εκκλησίας ως τμήμα των αμφίων στις θρησκευτικές τελετές, αλλά δεν μπήκε σε ευρεία χρήση μέχρι το 16ο αιώνα. Η δημοτικότητα της δαντέλας αυξήθηκε γρήγορα και η οικοτεχνία της δαντέλας διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες όπως η Φινλανδία (πόλη Rauma), η Σλοβενία (πόλη Idrija), το Βέλγιο,η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ρωσία, η Ισπανία, η Τουρκία και άλλες, όλες εκφράζουν τη μοναδική καλλιτεχνική κληρονομιά τους μέσω της δαντέλας. Στη Βόρεια Αμερική το 19ο αιώνα, η κατασκευή δαντελών διαδόθηκε στις εγγενείς αμερικανικές φυλές μέσω των ιεραποστόλων. Επίσης, ο ST John Francis Regis βοήθησε την παραμονή πολλών κοριτσιών χωρικών μακρυά από τις πόλεις με την καθιέρωση τους στην κατασκευή και το εμπόριο κεντητικής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε ο προστάτης Άγιος της κατασκευής δαντέλας.


Πληροφορίες από τη Wikipedia


Μοντέρνες δημιουργίες με δαντέλαΥπέροχες δημιουργίες με δαντέλα στο Etsy


Δυο τσάντες που έφτιαξα με τσόχα και δαντέλα16 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Μα και πολυθρόνα με δαντέλα?? Υπέροχη όμως!!!!
Καλά για τις τσάντες τι να σχολιάσω?? Η μια καλύτερη από την άλλη!!
Πολύ ενδιαφέρουσες και οι πληροφορίες σου για την ιστορία της δαντέλας:))

πουαντερι said...

ΤΕΛΕΙΕΣΣΣ!!!!!!!!!!!!!
Τι να πω;! απλα ειναι υπεροχες και οι δυο!
Γεια στα χερια σου κολλητουλα!

kiki said...

Πολύ ωραίο ποστ Εύα. Διάβασα πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Θα είχα περιέργεια να δω κάθε τύπο δαντέλας με φωτό όπως τις περιγράφεις.
Δεν υπάρχει νομίζω πιο φίνο αποτέλεσμα πλεκτικής τέχνης από την δαντέλα.
Οι τσάντες σου πρωτότυπες (ως συνήθως). Δαντέλα και τσόχα! Έκπληξη!

faraona said...

Υπεροχη μου Ευα με το αξεπέραστο γούστο σου!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αν είχαμε ενα μαγαζι μαζι θα σκίζαμε κουκλάρα μου...πεθαίνω για τις ιδέες σου.
Μη νομίζεις οτι ξέχασα κάτι που σου είπα ...για κείνο το happening...
ΦΙΛΙΑ ΒΡΕ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΥΑΛΌ!!!!

olivetreegirl said...

Φανταστική ανάρτηση! Πληρέστατη και πολύ κατατοπιστική! Όσο για τις τσάντες, τι να πω? Καταπληκτικές!

Πλεκτό Εγκώμιο said...

Τι να πεί κανείς!!!!Μπράβο Εύα για όλα, για τη δημιουργικότητα σου,για τη φαντασία σου και για την τόσο καλή δουλεία σου!!! Μπράβο σου!

creationsbyeve said...

Ευχαριστώ κορίτσια!!!! Κική ετοίμασα ένα κολάζ με φωτογραφίες από τους διάφορους τύπους, αλλά δεν μπόρεσα να το ανεβάσω μέσα στην ανάρτηση!! Θα το ξαναδοκιμάσω, αλλιώς θα το βάλω σε νεά ανάρτηση!

Star of the East said...

I love lace and I love what you found abbout it! Your bags are gorgeous!

πουαντερι said...

Εχεις προσκληση........

kraplap said...

I love lace; great read Eve ! and great modern creations you have found; that chair is awesome !
Love your bags; great idea to combine felt and lace !

Tina said...

Super το post, οι τσάντε τέλειες!

antigoni said...

Μπραβο Ευα!!!!
υπεροχη αναρτηση, καταπληκτικες δημιουργιες...! Να'σαι καλα!!!!

Lambros said...

Καλημέρα και καλή σαρακοστή ... Η γυναίκα μου θα τρελάθει με αυτή την ανάρτηση ...

Margo said...

Δε θα πρωτοτυπήσω.. πληρέστατη ανάρτηση για την αγαπημένη δαντέλα και οι τσάντες πολύ πολύ όμορφες!!!

X by Leina Neima said...

Oh, I like this tiny lace-university!

glasfaden said...

I love lace. Your bags are beautiful!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...